Korva-, nenä- ja kurkkutaudit

Korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa tutkitaan ja hoidetaan potilaita, joilla on korviin, nenään, sivuonteloihin, suuhun, nieluun, kurkunpäähän tai kaulaan kohdistuvia oireita, tauteja tai vammoja.

Yleisimmin sairaalahoitoa tarvitaan korvasylkirauhasen hyvänlaatuisten kasvainten, hankalien välikorvatulehdusten ja hankalien nenäverenvuotojen hoidossa. Näiden lisäksi nielun ja kurkun tulehdukset vaativat joskus lyhyttä sairaalahoitoa.

Polikliinisesti hoidetaan mm. sisäkorvasta johtuvaa pitkäaikaista alentunutta kuuloa, poskiontelotulehdusta, kroonista nuhaa ja välikorvan helmiäistulehdusta.
Tavallisimpia leikkaustoimenpiteitä ovat nielu- ja kitarisaleikkaukset sekä tärykalvon ilmastointiputkien asetukset.

Vaativimmat potilasryhmät

Vaativaa erikoissairaanhoitoa korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla ovat pään ja kaulan alueen kasvainten, mm. syöpien, kuurouden ja kallonpohjan tulehduksellisten sairauksien hoito.

Päivystyksellinen hoito

Tavallisimmat syyt päivystyskäynteihin ovat nenäverenvuodot, kurkkupaiseet ja nenämurtumat.

Tyypillisimmät hoitomuodot

Korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla hoito on pääasiassa avohoitoa ja lyhytkestoista sairaalahoitoa. Suurin osa erikoisalan toimenpiteistä tehdään päiväkirurgisesti: potilas tulee leikkaukseen aamulla ja kotiutuu samana päivänä.

Hoitopaikat

Korva-, nenä- ja kurkkutautien palveluja tarjotaan HUSin Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikassa Kirurgisessa sairaalassa, Lastenklinikalla sekä Huuli-suulakihalkiokeskuksessa Töölön sairaalassa. Uudellamaalla palveluja on myös Raaseporin, Hyvinkään, Lohjan ja Porvoon sairaaloissa.

Vaativimmat potilasryhmät koko HUSin alueelta hoidetaan Kirurgisessa sairaalassa, jonka monialaisissa hoitotiimeissä työskentelee lääkäri- ja hoitohenkilökunnan lisäksi kuulontutkijoita, puheterapeutteja, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä, fysioterapeutteja ja kuntoutusohjaajia.​