Sädehoito-osasto

Käyntiosoite
Syöpätautien klinikka
Paciuksenkatu 3, Helsinki
 
Postiosoite
PL 180, 00029 HUS
 
Yhteydenotot
Toimisto: 09 471 73245
Faksi: 09  471 76181
 
Lähetteet ja ajanvaraukset: 09 471 76180, klo 9-11 
 
Avoinna arkisin klo 8-20. Viikonloppuisin on mahdollisuus päivystyksellisiin hoitoihin syöpätautien päivystävän lääkärin harkinnan mukaan.
 
Helsingin yliopistollisen sairaalan sädehoito-osasto on Suomen suurin sädehoitoyksikkö ja käytössä olevat sädehoitomenetelmät ovat Suomen monipuolisimmat. Osasto vastaa kaikesta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella annettavasta ulkoisesta sädehoidosta. Osaston potilaat ovat pääosin HUS:n alueelta, mutta osastolla hoidetaan myös erikoishoitoa vaativia potilaita muista sairaanhoitopiireistä. Potilaat tulevat sädehoito-osastolle lääkärin lähetteellä.

Sädehoito-osastolla voidaan antaa
 
 • kohteenmukaista kuvantamisohjattua ulkoista sädehoitoa eri menetelmin (intensiteettimuokkaus, staattiset kentät, kaarihoidot "Rapid arc/VMAT")
 • hengitystahdistettua (ABC / RGSC) ja radiotaajuuspaikannuksella kohdennettua ulkoista sädehoitoa (Calypso / RayPilot)
 • stereotaktista sädehoitoa pään ja vartalon alueella (SRS / SBRT), korkea-annosnopeustekniikan FFF:n käyttömahdollisuus
 • koko kehon ja koko ihon sädehoitoja
 • kudoksen- ja ontelonsisäistä sädehoitoa korkea-annosnopeustekniikalla (mm. gynekologiset kohteet, eturauhanen, maksapesäkkeet)
 • silmän sisäinen sädehoito matala-annosnopeustekniikalla yhteistyönä Silmäklinikan kanssa
 • sisäistä sädehoitoa radioaktiivisilla isotoopeilla leimatuilla lääkkeillä isotooppihoitoyksikössä
 
Sädehoidon tehoa voidaan parantaa joissakin syöpäsairauksissa antamalla samanaikaisesti solunsalpaaja- tai täsmälääkehoitoa. Hoidon sivuvaikutukset riippuvat hoitokohteesta ja ne minimoidaan  yksilöllisesti suunnitellulla hoidolla

Potilaan sädehoidon suunnittelu sisältää tavanomaisesti:
 
 • lääkärin vastaanoton
 • yksilöllisen tukimuotin teon (riippuen hoitokohteesta)
 • tietokonetomografia- tai magneettikuvauksen, mahdollisesti myös muita suunnittelukuvauksia kohdealueen määrittämiseksi ja hoidon suuntaamiseksi
 • sädehoidon annossuunnittelun
 
Hoito ja sen kesto suunnitellaan yksilöllisesti. Ensimmäinen sädehoito annetaan yleensä noin parin 1-2 viikon kuluessa ensikäynnistä lääkärillä. Yksittäinen sädehoitokäynti vie kaikkine valmisteluineen 10-20 minuuttia, mutta voi kestää jopa tunnin. Sädehoito ei näy eikä tunnu eikä siitä ole haittaa potilaan läheisille. Suurin osa potilaista käy hoidossa polikliinisesti.
 
Osa kudoksensisäisen ja ontelonsisäisen sädehoidon toimenpiteistä voivat esivalmistelujen tai seurannan takia vaatia vuodeosastolla yöpymistä. Osa radioaktiivisilla isotoopeilla annettavista hoidoista vaatii säteilyeristyksen takia yhdestä muutamaan vuorokauteen vievän vuodeosastojakson yhden hengen potilashuoneessa.
Sädehoito-osastolla käy vuosittain noin 5 000 potilasta ja hoitokertoja on yli 70 000 hoitoa. Päivittäin osastolla käy 300-350 potilasta, joista suurin osa käy hoidossa kotoa käsin, polikliinisesti. Suurimmat syöpäsairausryhmät ovat rinta- ja eturauhassyöpä.

Sädehoitoyksikössä on 10 ulkoisen sädehoidon laitetta (lineaarikiihdytintä), sisäisen sädehoidon laitteistot korkea- ja matala-annosnopeuksista hoitoa varten sekä monipuoliset kuvantamismahdollisuudet hoidon kohdentamiseksi suunnitteluvaiheessa ja hoidon aikana. 
 
Sädehoidon suunnittelua varten osastolta löytyvät annossuunnittelutilat, tietokone- ja magneettisimulaattori, SPECT-TT, lääkäreiden vastaanottotilat, muottien ja suojien valmistustilat sekä hienomekaniikkaverstas. Suunnittelussa tarvittavat PET-tutkimukset tlataan HUS Kuvantamiselta.
 
Sädehoidon toteuttaminen on moniammatillista yhteistyötä, jota toteuttavat yhdessä lääkärit, fyysikot, röntgenhoitajat, sairaanhoitajat ja sihteerit. Lisäksi osastolla työskentelee hienomekaanikko.