Sikiölääketieteen keskus (FMC)

Käyntiosoite
Naistenklinikka, 6 krs.
Haartmaninkatu 2, Helsinki

Postiosoite
PL  140, 00029 HUS

Yhteydenotot
Kanslia: 09 471 73601 klo 8.00–15.00
Faksi: 09 471 74906
Osastonsihteeri: 09 471 73600

Avoinna arkisin klo 7.30–15.30
HUOM! Muutamme Naistenklinikan 1. kerrokseen 17.9.2020. Olemme suljettuina muuton vuoksi 15.-16.9.2020. 

Ilmoittautuminen ilmoittautumisautomaatilla sisääntuloaulassa.


Sikiölääketieteen keskuksessa toimii sikiötutkimusyksikkö ja sikiöseulontayksikkö. Yksikössä tutkitaan ja hoidetaan raskauden seulontatutkimuksissa riskiryhmään kuuluvia sekä äitejä, joilla on ultraäänellä todettu poikkeavuus. Sikiötutkimuksia tarjotaan myös, kun itsellä, perheenjäsenellä tai suvussa on aiemmin todettu perinnöllinen sairaus tai kromosomipoikkeavuus.

Sikiölääketieteen keskus koordinoi riskiraskauksien suunnittelua, sikiödiagnostiikkaa, kohdunsisäistä hoitoa ja erityisosaamista vaativien synnytysten hoitoa sekä tarjoaa korkealaatuisia palveluja riskisynnyttäjille.  Harvinaisten sikiöaikaisten tautien diagnostiikan ja hoidon keskittäminen parantaa raskauden ja vastasyntyneen ennustetta.

Sikiölääketieteen keskuksessa suoritetaan vuosittain noin 400 kajoavaa eli invasiivista toimenpidettä, joista suurin osa on istukkabiopsioita ja lapsivesipunktioita. HYKS:ssä on laaja kokemus sikiön hoidosta (mm. kohdunsisäiset verensiirrot, intrauteriiniset shuntit, EXIT-sektiot). Sikiölääketieteen keskus ja Lastenklinikka tekevät yhteistyötä vastasyntyneiden rakennepoikkeavuuksien diagnostiikan ja sikiöön kohdistuvan toimenpiteiden toteuttamiseksi. Useimmat synnynnäiset poikkeavuudet on hoidettavissa syntymän jälkeen. Joissakin tapauksissa poikkeavuus on mahdollista hoitaa jo sikiöaikana.

Henkilöstö koostuu mm. kätilöistä, perinatologian, perinnöllisyyslääketieteen, lastenkardiologian, lastentautien, lastenkirurgian, lastenneurologian, HUS-kuvantaminen ja HUSLAB:n asiantuntijoista, joilla on laaja kokemus erityistapausten neuvonnasta ja hoidosta.

Hyksissä otettiin käyttöön ensimmäisenä Suomessa uusi sikiöseulontamenetelmä (NIPT - Non Invasive Prenatal Testing), joka perustuu sikiöperäisen soluvapaan DNA:n analysointiin yleisten trisomioiden seulontana äidin plasmasta. NIPT:n käyttöönotto vähentää kajoavia toimenpiteitä ja samalla toimenpiteistä aiheutuneita terveiden sikiöiden keskenmenoja.

Keväällä 2016 aloitettiin feto-fetaali transfuusio-oireyhtymän laserhoito eli monisikiöraskauksissa esiintyvän sikiöiden välisen verenkiertohäiriön hoito, jossa sikiöillä on yhteinen suonikalvo ja istukka.

Yksikössä on käytössä myös taustoiltaan tuntemattoman kehitysvammaisuuden, rakennepoikkeavuuden tai geneettisen taudin selvittely (antenataali molekyylikaryotyypitys).

Sikiölääketieteen keskus tekee tiivistä yhteistyötä mm. Pohjoismaiden ja Baltian maiden kanssa. Kliinisen toiminnan lisäksi Sikiölääketieteen keskuksessa tehdään myös opetus- ja tutkimustoimintaa.

***

Pidetään yhdessä huolta potilaista
ETHÄN TULE VASTAANOTOLLE SAIRAANA!

Mikäli sinulla on tartuntataudin oireita tai olet altistunut koronavirukselle (COVID-19),  et voi tulla poliklinikallemme. Pese kädet huolellisesti saippualla ja käytä käsidesiä ennen tai heti poliklinikalle tultuasi!