Omat potilastiedot

Omia potilaskertomustietoja voi tarkastella Omakannan kautta. Ennen syksyä 2014 tallennetut tiedot eivät näy Omakannassa, joten niistä voi pyytää kopiot sähköisellä tai paperisella lomakkeella. Katso ohjeet tarkemmin alla.

Toisen puolesta tietojen pyytäminen tapahtuu aina paperisella lomakkeella ja mukaan liitetään valtakirja tai muu laillinen dokumentti, josta selviää pyytäjän oikeus tietojen saamiseen.

Jos kyseessä on lapsen yhteishuoltajuus ja jos lapsen väestörekisterin mukainen kotiosoite ei ole sama kuin tietoja pyytävällä huoltajalla, tulee kopiopyyntölomakkeen liitteenä toimittaa myös kopio tuomioistuimen yhteishuoltajuuspäätöksestä tai yhteishuoltajuussopimuksesta. Muussa tapauksessa tiedot toimitetaan lapsen väestörekisterin mukaiseen kotiosoitteeseen lapsen nimellä osoitettuna.
 
Röntgenkuvat ja muut kuvantamistutkimusten kuvakopiot tilataan HUS Kuvantamisen omalla lomakkeella.
 


Omat potilastiedot Omakannan kautta (aineisto alkaen 13.9.2014)

 
Täysi-ikäinen potilas voi katsoa omat potilastietonsa internetistä Omakanta-portaalin kautta, jonne voi kirjautua joko henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Tarkemmat ohjeet löytyvät Kelan Omakanta-sivustolta.
 
HUSin potilastiedot (käyntien tekstit, diagnoosit, toimenpiteet, riskitiedot, lääkitystiedot ja reseptit) on tallennettu Omakanta-palveluun 13.9.2014 alkaen
 
Omakannasta voi siis katsoa HUSin potilaskertomustietoja, jotka ovat muodostuneet vuoden 2014 syksystä alkaen. Lisäksi Kuvantamisen tutkimuspyynnöt ja lausunnot ovat alkaneet siirtyä Omakanta-palveluun vaiheittain toukokuusta 2015 alkaen. Myös laboratoriotutkimuksia on mahdollista katsoa Omakannasta kesäkuusta 2016 alkaen. Vanhempia tietoja ei voida takautuvasti lisätä Omakantaan. HUSissa on päätetty, että tutkimuslausunnot alkavat näkyä Omakannan kautta vasta kahden viikon kuluttua tutkimuksen valmistumisesta. Näin siksi, että HUSin ammattihenkilö ehtii ottaa potilaaseen yhteyden ja keskustella ensin tutkimustuloksista potilaan kanssa.

 

Vuoden 2014 syksyä vanhemmat tiedot

 

Sähköiset potilasasiakirjapyynnöt


Jos potilas tarvitsee omia potilastietojaan 13.9.2014 tai sitä aikaisemmalta ajalta esim. viranomaisia, vakuutusyhtiötä, yksityislääkäriä tai henkilökohtaista käyttöä varten, voi potilaskertomustiedoista pyytää kopiot sähköisesti. Sähköisessä palvelussa voi tilata vain omia potilastietoja. Sähköistä kopiopyyntöä varten tulee ensin rekisteröityä Suomi.fi-viestit -palvelun käyttäjäksi verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla osoitteessa: https://suomi.fi/viestit/viestiketjut/

Suomi.fi-viestit -palvelun käyttäjäksi rekisteröitymisen jälkeen täytetään sähköinen potilasasiakirjapyyntö HUSin Arkistojen tietopalvelun käsiteltäväksi. Sähköinen kopiopyyntö on ollut käytössä loppuvuodesta 2016 alkaen. Käsittelyn jouduttamiseksi potilasasiakirjapyynnössä on hyvä yksilöidä tilattavat asiakirjat, hoitovuodet ja sairaalat, joissa tietää asioineensa. Yksilöimättömän tai epäselvän potilasasiakirjapyynnön palautamme potilaalle takaisin tarkennettavaksi.

 

Paperiset potilasasiakirjapyynnöt


Kopiot potilasasiakirjoista voidaan tilata myös paperisella lomakkeella. Lomake täytyy tulostaa, täyttää ja postittaa sen alalaidassa olevien ohjeiden mukaisesti ko. sairaalan arkistoon. Vaihtoehtoisesti potilas voi laatia vapaamuotoisen kirjeen, josta käy ilmi lomakkeessa vaaditut tiedot.
  Potilaskertomustietojen tulostettava kopiopyyntölomake (pdf)​.