Siirry pääsisältöön

Aikuisten epilepsia

Asiasanat:
  • epilepsia
  • neurologia
  • Neurokeskus

Tutkimme ja hoidamme epilepsiaa sairastavia aikuisia kaikissa neurologian yksiköissämme. Aikuisten vaikean epilepsian diagnostiikka ja hoito sekä epilepsiakirurgia on keskitetty Meilahden sairaalaan, Epilepsia Helsinki -osaamisyksikköön.

Lääkäri pitelee käsissään aivojen mallia.

Epilepsia ei ole yksi sairaus vaan joukko erilaisia sairauksia, joille yhteistä on taipumus epilepsiakohtauksiin ilman erityisiä altistavia tekijöitä. Epilepsiakohtaus johtuu aivojen kuorikerroksen äkillisestä, ohimenevästä sähköisen toiminnan häiriöstä. Häiriön paikka määrää, millaisia kohtauksen oireet ovat.  

Epilepsiaan voi sairastua missä iässä tahansa, ja vuosittain noin 3 000 sairastunutta aloittaa epilepsialääkityksen. Epilepsiaa sairastaa noin 1 % väestöstä.

Valtaosalla potilaista epilepsia on lääkehoidolla hyvin hallittavissa. Noin joka neljännellä epilepsiaa sairastavista epilepsia on vaikeahoitoinen. Epilepsiaan voi kohtausten lisäksi liittyä neurologisia, älyllisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia toimintakyvyn ongelmia. Osa epilepsiasairauksista kuuluu harvinaissairauksiin.

Jos potilaalla epäillään epilepsiaa, hänet lähetetään erikoissairaanhoitoon neurologialle tutkimuksiin ja hoitoon. Epilepsiaa hoidetaan lääkehoidolla, jonka tavoitteena on kohtausten jääminen kokonaan pois. Vaikeaa epilepsiaa sairastavilla aikuisilla saatetaan tarvita useamman lääkkeen yhdistelmähoitoa, ja tarvittaessa harkitaan muina hoitovaihtoehtoina leikkaushoitoa, stimulaattorihoitoa tai ruokavaliohoitoa.

Toimipisteet

Neurologian poliklinikka, Raaseporin sairaala

Raaseporin sairaalan neurologian poliklinikalla hoidamme muun muassa oireilevia epilepsia-, parkinsontauti- ja MS-potilaita.

Neurologian poliklinikka, Peijaksen sairaala

Peijaksen sairaalan neurologian poliklinikalla tutkimme ja hoidamme hermoston elimellisiä sairauksia.

Neurologian poliklinikka, Nordenskiöldinkatu

Nordenskiöldinkadun neurologian poliklinikalla tutkimme ja hoidamme hermoston elimellisiä sairauksia.

Neurologian poliklinikka, Jorvin sairaala

Jorvin sairaalan neurologian poliklinikalla hoidamme Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella asuvia potilaita.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.