Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Lastenneurologian läheteohje

Asiasanat:
 • lasten ja nuorten sairaudet
 • lastenneurologia

Läheteohje lastenneurologiaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö on suosituksessaan Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet 2019 linjannut perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon työnjakoa tavallisimmissa lastenneurologisissa ongelmissa, joita ovat lasten epilepsia, lasten päänsärky ja lasten poikkeava kehitys.   
 
Perusterveydenhuollon (terveyskeskukset) tehtäviksi on asetettu:  

 • Kohtausoireiden ja epilepsiaan liittyvien oireiden tunnistaminen. 
 • Migreenin ja jännityspäänsäryn diagnosoiminen, hoito ja ennaltaehkäisy. 
 • Muiden päänsärkyjen tavallisten syiden tunnistaminen ja hoito tai hoitoon ohjaus (erityisesti psyykkiset stressitekijät, mm. koulukiusaaminen, oppimisongelmat ja perheen sisäiset stressitekijät) sekä erikoissairaanhoidon jälkeinen jatkohoito tarvittaessa 

Hyvänlaatuisten normaalin kehityksen variaatioiden ja lievien kehityspoikkeamien erottaminen ja tunnistamien vaikeammista kehityshäiriöistä. Tukitoimien aloittaminen viipymättä, kun ongelma on kartoitettu perusterveydenhuollon moniammatillisessa työryhmässä.

Erikoissairaanhoidon tehtäviksi on asetettu: 

 • Kohtausoireiden diagnostiikka ja erotusdiagnostiikka sekä hoidon aloitus, ohjaus, seuranta ja hoidon lopetuksen suunnittelu. 
 • Kallonsisäisten sairauksien aiheuttaman päänsäryn tutkimukset, hoito ja seuranta; vaativan migreenikohtauksen selvittely ja hoito; toistuvan tai kroonisen päänsäryn syiden selvittelyssä mahdollisesti tarvittavat erikoistutkimukset. 
 • Kehityspoikkeavuuksissa syyn selvittämiseen tarvittavat tutkimukset yksilöllisesti. 
 • Vaikea-asteiset ja monialaiset vamma- tai sairauskokonaisuudet seurataan 
  erikoissairaanhoidossa tai kehitysvammahuollossa. 

Vaikeusasteesta riippumatta tukitoimet toteutetaan valtaosin lapsen lähiympäristössä yhteistyössä päivähoidon, koulun ym. kanssa ja niiden järjestämisessä perusterveydenhuollon osuus on keskeinen. 

 

Toimipisteet

Lasten vastaanotot, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan Lasten vastaanotoilla tutkimme ja hoidamme alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoidon…

Lasten vastaanotot, Jorvin sairaala

Jorvin sairaalan lasten vastaanotoilla tutkimme ja hoidamme alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoidon avohoitopalveluita.

Lasten vastaanotot, Peijaksen sairaala

Peijaksen sairaalan lastentautien ja lastenneurologian vastaanotoilla tutkimme ja hoidamme alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat…

Lasten ja lastenneurologian vastaanotot, Porvoon sairaala

Porvoon sairaalan lasten ja lastenneurologian vastaanotolla tutkimme ja hoidamme 0-16-vuotiaita lapsia ja nuoria.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.