Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 12.12.2022 16.13

Hammaslääkärin erikoistuminen suu- ja leukakirurgiaan haastaa ja palkitsee

Asiasanat:
  • kesätyö
  • uratarina
  • erikoistumiskoulutus

Kaikki muu ympärillä katoaa, kun astuu leikkaussaliin, saa hanskat käteen ja aloittaa leikkauksen. Työn imu leikkaussalissa on ehdottomasti se paras osa työtä niin Olli-Jussi Murrokselle kuin Sanna Koskelallekin. He erikoistuvat hammaslääkäreiksi suu- ja leukakirurgialla ja kertovat nyt erikoistuvan arjesta ja unelmista.

Hammaslääkäri Olli-Jussi Murros

Urheilutapaturma sai Olli-Jussin kiinnostumaan hammaslääketieteestä ja nyt hän erikoistuu suu- ja leukakirurgiaan. 

Erikoisala valikoitui hammaslääkiksessä 

Olli-Jussi Murros on tiennyt päämääränsä jo pitkään. 16-vuotiaana hän sai koripallo-ottelussa kyynärpään suuhunsa, ja siitä alkaen hän joutui käymään hammaslääkärissä joka ikinen kuukausi viiden vuoden ajan.  

"Näin tätä alaa silloin niin läheltä, että päätin hakea opiskelemaan hammaslääketiedettä itsekin. Aika pian hammaslääkiksessä tunnistin kirurgian eniten omaksi jutuksi, joten lähdin sitä kohti ja tein jo silloin syventävän tutkielmani tänne suu- ja leukakirurgialle."  

Erikoistuminen on panostuksen arvoista 

Erikoistumista aloittaessaan Olli-Jussi mietti, tuleeko se viemään kaiken ajan. Omistautuneisuus alaa kohtaan ylitti kuitenkin epävarmuudet.  

"Tämä on sitä mitä haluan tehdä seuraavat 40 vuotta. Onhan tämä tosi haastavaa, mutta se on juuri se tämän ammatin suola. Tiesin, että kaikki panostus olisi sen arvoista." 

Hammaslääkäri Sanna Murtola

Suu- ja leukakirurgia kolahti jo kesätöissä 

Sanna Koskela päätyi valitsemaan suu- ja leukakirurgian erikoisalaksi, sillä hänellä oli sieltä hyviä kokemuksia jo opiskeluajalta.  

"Minulla on myös sairaanhoitajan pätevyys, joten ennen kandioikeuksia tein kesätöitä täällä sairaanhoitajana. Nähtyäni tämän erikoisalan, mikään muu ei enää kolahtanut samalla tavalla. Lisäksi tämän paikan hyvä henki vakuutti jo silloin, ja nyt olenkin huomannut, että tällä erikoisalalla kaikki tuntevat toisensa eikä seniorien ja erikoistuvien välillä ole mitään kuilua." 

Erikoistuvan hammaslääkärin työpäivien sisältö vaihtelee paljon 

Erikoistuvan hammaslääkärin arki suu- ja leukakirurgialla on monipuolista ja haastavaa. Jokainen päivä on aidosti erilainen, sillä työpäivän sisältö määräytyy usean erilaisen vastuualueen ja työpisteen mukaan.  Näin Sanna kuvailee arkeaan: 

  1. Leikkaussalipäivänä tehdään isot ja haastavat toimenpiteet.  
  2. Poliklinikkapäivinä vastaanotetaan 6-8 potilasta ensi- tai kontrollikäynnille ja soitetaan kymmenisen hoitopuhelua potilaille.  
  3. Toimenpidehuonepäivinä hoidetaan paikallispuudutuksessa pienempiä toimenpidekäyntejä noin kuudelle potilaalle päivässä.  
  4. Osastonlääkärin roolissa vastataan osaston potilaista. 
  5. Lisäksi erikoistuvat tekevät suu- ja leukakirurgian päivystyksiä noin neljä kertaa kuussa. Päivystykset ovat virka-ajan jälkeen puoli neljästä iltapäivällä seuraavaan aamuun. 

Tutkimuksen tekeminen syventää osaamista 

Olli-Jussi ja Sanna tekevät erikoistumisensa ohella myös tutkimustyötä. Inspiraatiota siihen saa tutkimusorientoituneilta esihenkilöiltä ja lisäksi halutessaan voi hakea tutkimusvapaata.  

"Väitöskirjani taustalla on kunnianhimo kouluttautua ja palo päästä mahdollisimman pitkälle uralla. Erikoistumisen jälkeen tarjolla on useampia mahdollisia suuntia rakentaa uraa, mutta omat unelmani ovat kyllä täällä sairaalamaailmassa", Olli-Jussi kertoo. 

 

Lääkäriksi HUSiin? 

Tutustu erikoistumiskoulutukseen tarkemmin 

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.