Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 17.4.2024 10.29

Ammattilaisten työ on keskitettävä sinne, missä heidän työpanoksestaan on eniten hyötyä

Erikoissairaanhoidon palveluja kehitetään sairaaloiden profiilimuutoksilla, mutta palvelut säilyvät, kirjoittaa HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl Helsingin uutisissa 17.4. ilmestyneessä kolumnissaan.

Matti Bergendahl

HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl. Kuva: Matti Snellman, HUS

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja pohditaan nyt uudella tavalla myös erikoissairaanhoidon osalta. Samalla kun sotepe-sektorin rakenteet ovat muuttuneet on myös rahoitusmalli muuttunut. HUS saa Uudenmaan hyvinvointialueilta ja Helsingiltä vuosittain tietyn rahamäärän ja sen on riitettävä, riippumatta siitä paljonko potilaita hoidamme.   

HUSin toimintamenot ovat vuositasolla noin 3 miljardia euroa. Kun huomioidaan väestön lisääntyvä palvelutarve ja kiinteistöjen ja rakennusten investoinnit, vuosina 2025–2027 HUS joutuu sopeuttamaan toimintaansa yhteensä vähintään 225 miljoonalla eurolla.  

Säästäminen olemassa olevista toiminnoista ei enää riitä, vaan asiat on nyt tehtävä toisin, jotta potilaat saavat edelleen tarvitsemansa hoidon.  

Rahoituksen lisäksi suuri huoli pidemmällä aikavälillä on henkilökunnan riittävyydestä. Tällä hetkellä HUSissa tilanne näyttää melko hyvältä, mutta pitkällä aikavälillä osaajista tulee pulaa. Ammattilaisten työ onkin keskitettävä sinne, missä heidän työpanoksestaan on eniten hyötyä.   

HUSin yhtymähallitus päättää toukokuussa, mitä palveluja HUS tulee jatkossa tarjoamaan eri sairaaloissa Uudellamaalla. Helsingissä, Espoossa, Hyvinkäällä ja Vantaalla sijaitsevissa HUSin sairaaloissa muutokset tulevat olemaan suhteellisen pieniä.   

Suurin esitettävä muutos koskee Lohjan ja Porvoon sairaaloita, joiden profiili muuttuisi ja joissa loppuisi yöaikainen ja viikonloppuisin tapahtuva leikkaustoiminta. Tähänkin asti näissä sairaaloissa on tehty varsin vähän päivystysleikkauksia öisin ja viikonloppuisin. Samalla esitettyjen muutosten seurauksena myös synnytystoiminta loppuisi Lohjan sairaalassa, ja synnytykset siirtyisivät HUSin muihin sairaaloihin.  

Muuttamalla sairaaloiden profiilia enemmän päiväkirurgian suuntaan pystymme lisäämään suunniteltuja eli elektiivisiä leikkauksia. Öisin ja viikonloppuisin tehtävät leikkaukset keskitettäisiin muihin sairaaloihin. 

Muutokset suunnitellaan toteutettavan vuosina 2026 ja 2027.  

Muutoksen myötä päiväaikaan tehtäviä suunnitelmallisia leikkauksia voidaan tehdä lisää, mikä tulee helpottamaan leikkausjonoissa odottavia potilaita. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten palveluja mietitään uudella tavalla.     

Myös tulevissa muutoksissa HUSin, Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin pitää tehdä tiivistä yhteistyötä, jotta Uudellemaalle saadaan toimiva palvelukokonaisuus palvelemaan potilaita parhaalla mahdollisella tavalla.    

Helsingin uutiset 17.4.2024 Husin toimitusjohtaja: "Ammattilaisten työ on keskitettävä sinne, missä heidän työpanoksestaan on eniten hyötyä"

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.