Vatsaelinkirurgia (gastroenterologinen kirurgia)

​Vatsaelinkirurgiassa tutkitaan ja hoidetaan ruoansulatuskanavan kirurgisia sairauksia, käsittäen suoliston sairaudet ruokatorvesta peräsuoleen sekä maksan, sappiteiden ja haiman kirurgiset taudit. Näiden lisäksi vatsaelinkirurgiassa hoidetaan myös tiettyjen ruoansulatuskanavan ulkopuolisten elinten kuten pernan sairauksia sekä esimerkiksi vatsanpeitteiden tyriä.

Vatsaelinkirurgian alaan kuuluu useita tavallisia syöpiä kuten mahan, haiman ja paksusuolen syövät. Erikoisalalla hoidetaan myös ei-kirurgisesti muutamia sairauksia, esimerkiksi haimatulehdusta.

Joitakin ruoansulatuskanavan konservatiivisesti (ei-kirurgisesti) hoidettavia sairauksia kuten refluksisai-rautta, vatsahaavatautia ja suoliston tulehduksellisia sairauksia hoitavat sekä vatsaelinkirurgit että sisä-tautigastroenterologit, usein yhteistyössä.

Yleisimmät potilasryhmät

Suuri osa vatsaelinkirurgisista potilaista tulee hoitoon päivystyksen kautta jonkin vatsan alueen äkillisen ongelman takia. Muita suuria potilasryhmiä ovat mahasuolikanavan syöpäpotilaat, sappi- ja tyräpotilaat sekä erilaisiin tähystyksiin tulevat potilaat.

Päivystyksellisesti hoidettavat vaivat

Tyypillinen päivystyksellisesti hoidettava vatsaelinkirurginen vaiva on umpilisäkkeen tai sappirakon tulehdus. Myös erilaiset suolitukokset, suolenpuhkeamat ja kureutuneet tyrät vaativat usein päivystys-leikkausta. Akuutti haimatulehdus ja erilaiset vatsanalueen tapaturmat ovat myös tavallisia päivystyspotilailla.

Vatsaelinkirurgia HUS:ssa

HYKS-alueella perustason vatsaelinkirurgisia potilaita tutkitaan ja hoidetaan Meilahden tornisairaalassa, Kirurgisessa sairaalassa, Jorvin ja Peijaksen sairaaloissa. Muualla HUS-alueella vatsaelinkirurgiaa on Lohjan, Hyvinkään, Porvoon ja Raaseporin sairaaloissa.


Vaativin vatsaelinkirurgia keskitetty HYKS Vatsakeskukseen

Vaativin vatsaelinkirurgia kuten suuret syöpäleikkaukset on keskitetty HYKS Vatsakeskuksen toimipisteisiin. Keskus vastaa myös vaikean haimatulehduksen leikkaus- ja tehohoidosta sekä vatsan robottikirurgisista toimenpiteistä. Hyksin vatsaelinkirurgian HYKS Vatsakeskuksen vatsaelinkirurgia ja endoskopia -linja on tunnettu myös erilaisista vaativista tähystystoimenpiteistä.

 

 Hoitopaikat

 

​HYKS Vatsakeskus
Kirurginen sairaala:

Päiväkirurgia 

Meilahden tornisairaala:
Vatsakeskuksen päivystysosasto M4+M5
Osasto M13 
Osasto M14

Jorvin sairaala:
Osasto K5
Osasto K6  
Osasto K7     
Kirurgian poliklinikka 
Päiväkirurgia     

Peijaksen sairaala:
Kirurgian poliklinikka
Päiväkirurgia

 
------------------------------

Muut HUS-alueen sairaalat

Hyvinkään sairaala:
Kirurgian vuodeosasto
Kirurgian poliklinikka
Päiväkirurgia

Lohjan sairaala:
Kirurgian vuodeosasto
Kirurgian poliklinikka

Raaseporin sairaala:
Kirurgian osasto
Kirurgian poliklinikka
Päiväkirurgia

Porvoon sairaala:
Kirurgian vuodeosasto 4
Päiväkirurgia
Kirurgian poliklinikka

 

 

 Terveyskirjastohaku

 
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta