Raskaus ja imetys: Sukupuolihormonit

Ehkäisyvalmisteet


Keltarauhashormonivalmisteet- minipilleri, kapseli, kierukka, injektio

Alkuraskaudessa tapahtunut vahinkoaltistus keltarauhashormonia sisältävälle ehkäisyvalmisteelle ei lisää sikiövaurion riskiä. Jos raskaus alkaa hormonikierukkaehkäisyn aikana, kierukka on syytä pyrkiä poistamaan mahdollisimman pian raskauden toteamisen jälkeen. Paikoilleen jäänyt kierukka lisää ennenaikaisuuden riskiä.  

·         Jos imetyksen aikana on tarvetta hormonaaliselle ehkäisylle, ensisijainen valinta on keltarauhashormonia sisältävä valmiste. Keltarauhashormoni kulkeutuu pienissä määrin maitoon, eikä vaikuta maidon tuloon tai sen koostumukseen. Minipillerit tai kapseliehkäisy voidaan aloittaa missä tahansa vaiheessa, käytännössä yleensä jälkitarkastuksen yhteydessä. Hormonikierukka yleensä aikaisintaan jälkitarkastuksen yhteydessä (8-12 viikkoa synnytyksestä).


Yhdistelmäehkäisyvalmisteet - e-pillerit, rengas, laastari

Yhdistelmäehkäisyvalmisteissa on sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Alkuraskaudessa tapahtunut vahinkoaltistus yhdistelmäehkäisyvalmisteelle ei lisää sikiövaurion riskiä, ja raskautta seurataan normaalisti.

·         Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttö suositellaan aloitettavaksi aikaisintaan 6 kk kuluttua synnytyksestä. Estrogeeni voi vaikuttaa maidontuloon vähentävästi ja lisätä syvän laskimotukoksen riskiä, jos sen käyttö aloitetaan liian pian synnytyksen jälkeen. Yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö on tutkimuksissa yhdistetty aikaisemmin aloitettuun pulloruokintaan, jolloin 6 kk imetyssuositus ei täyty. Syproteroniasetaattia sisältäviä valmisteita ei pidä käyttää imetyksen aikana.​


Jälkiehkäisyvalmisteet 


Levonogestreeli 

  • Tulee ottaa 72 tunnin kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä 
  • Ei keskeytä jo alkanutta raskautta
  • Ei lisää sikiövaurionriskiä mikäli raskaus jatkuu 

Ulipristaali 

  • Tulee ottaa 120 tunnin kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä
  • Vaikutus perustuu pääasiallisesti ovulaation estoon. 
  • ​Rajoitetusti tutkittua tietoa, mutta kertynyt kokemus ei viittaa koholla olevaan sikiövaurioriskiin


Hormonikorvaushoito


Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ei yleensä ole aihetta käyttää vaihdevuosioireisiin määrättyä hormonikorvaushoitoa. Jos raskaus kuitenkin alkaa tällaisen hoidon aikana, erityiseen huoleen ei ole aihetta.  Lääke tulee lopettaa, mutta tällainen tilanne ei ole aihe erityistason sikiötutkimuksiin; normaali raskauden seuranta on riittävä. Sama neuvo koskee paikallista, emättimeen annosteltavaa estrogeenikorvaushoitoa.  

Imetyksen aikana emättimeen annosteltavia estrogeenivalmisteita voi käyttää turvallisesti. Käyttö on kuuriluontoista, ja syytä aloittaa lääkärin määräyksestä vasta synnytyksen jälkitarkastuksen jälkeen.


Kuukautiskierron säännöllistämiseen ja kuukautisten siirtoon käytettävät keltarauhashormonivalmisteet 


Kuukautiskierron säännöllistämiseen käytetään usein jaksoittaisia keltarauhashormonikuureja (esim. dydrogesteroni, medroksiprogesteroni, noretisteroni, lynestrenoli). Raskauden alkaminen vahingossa tällaisen kuurin aikana ei ole erityinen riskiraskaus eikä aihe erityistason sikiötutkimuksiin. Lääkkeen käyttö tulee kuitenkin lopettaa heti kun raskaus on todettu.

Kuukautisten siirtoon käytettäviä keltarauhashormonivalmisteita (noretisteroni, lynestrenoli) ei suositella käytettäväksi imetyksen aikana. Kuukautisten siirrossa käytettävät keltarauhashormoniannokset ovat moninkertaisesti suurempia kuin ehkäisytableteissa.