Raskaus ja matkustaminen

Raskauden suunnitteluvaiheesta lähtien kannattaa matkustamista harkita tarkemmin. Jos äiti kärsii perussairaudesta, joka voi pahentua raskauden aikana tai raskaus on riskiraskaus, tulisi matkalle lähdöstä keskustella lääkärin kanssa. Jos matkakohde sijaitsee korkean riskin alueella (esim. infektiotaudit kuten malaria, dengue-kuume tai zikavirusinfektio), tulisi matkustamista mahdollisuuksien mukaan välttää.  
 
Mitä rokotteita tarvitsen matkaani varten?
Matkalle tarvittavat rokotukset kannattaa varmistaa hyvissä ajoin ja pyrkiä ottamaan ne jo ennen raskautta, jos matka on tiedossa. Rokotusohjelmaan kuuluvia rutiinirokotuksia/tehosteita ei kuitenkaan suositella ottamaan raskauden aikana ilman erityistä aihetta. Inaktiivisia rokotteita voidaan harkita jos raskaana oleva matkustaa korkean riskin alueelle.
 
Katso lisää raskaana olevan rokotteista (THL)
 
Olen lähdössä telttailemaan Viron maaseudulle, kannattaako minun ottaa puutiaisaivotulehdusrokote ns. punkkirokote?
Raskauden aikana rokotus voidaan antaa yksilöllisen harkinnan mukaan esimerkiksi riskialueelle matkustaville sekä paljon luonnossa oleskeleville.
 
Punkki levittää puutiaisaivokuumeen lisäksi borreliaa, jota vastaan ei ole rokotetta. Jos punkki puree raskaana olevaa, täytyy silloin aina ottaa yhteys lääkäriin.
 
Voinko matkustaa malaria-alueelle kun olen raskaana? Onko malarian estolääkitys tarpeellinen?
Vaikean malarian riski on suuri raskaana olevilla, joten matkustamista malaria-alueelle tulisi välttää raskauden aikana. Malaria voi aiheuttaa äidille vaikean anemian ja lisätä keskenmenon riskiä. Myös sikiön kasvu voi hidastua ja pienipainoisuuden sekä sikiökuoleman riski kasvaa. Malariatartunta raskauden aikana voi aiheuttaa istukan irtoamisen ja ennenaikaisen synnytyksen.
 
Estolääkkeillä ei saada täydellistä suojaa, siksi vaatteilla suojautuminen on välttämätöntä. Lääkärin kanssa kannattaa keskustella sopivista estolääkevaihtoehdoista, jos matkustaminen on välttämätöntä. Hyttysverkkojen sekä -karkotteiden käyttö on tärkeä muistaa.
 
Katso lisää Malariasta
 
Mikä on zika-virus? Olen kuullut, että raskauden aikainen tartunta voi aiheuttaa mikrokefaliaa. Mitä se tarkoittaa? Kannattaako minun matkustaa zika-alueelle kun olen raskaana?
Zika-virus kuuluu flaviviruksiin ja se aiheuttaa yleensä hyvin lievän kuumetaudin, mutta sikiölle se voi olla hyvin haitallinen. Zika-virusta esiintyy Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Zika-virus leviää erityisesti päiväaktiivisten hyttysten välityksellä. Raskaudenaikainen infektio voi aiheuttaa sikiön mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä ja muita keskushermoston vaurioita. Mikrokefalialla tarkoitetaan sitä, että sikiön pää ei kasva normaalisti, jolloin aivojen normaali kehitys voi vaarantua. Tämä voi pahimmillaan johtaa vaikeaan kehitysvammaisuuteen.
 
Matkaa zika-alueelle tulee välttää, jos raskaus on mahdollinen tai on jo raskaana. Viranomaiset painottavat ennaltaehkäisyn tärkeyttä, jos matkustamista alueelle ei ole mahdollista välttää. Matkailijoiden tulee välttää hyttysten pistoja pukeutumalla peittäviin vaatteisiin, välttämällä paikkoja joissa esiintyy hyttysiä ja käyttää nukkuessa hyttysverkkoja. 
 
 
Onko muita hyttysten levittämiä viruksia, joista voi olla haittaa raskaana olevalle?
Muita hyttysten levittämiä infektioita malarian ja zika-viruksen lisäksi ovat esimerkiksi Dengue- ja keltakuume sekä Japanin aivokuume. Vaikka näiden ei tiedetä olevan suoraan haitallisia sikiölle, äidin vakava virusinfektio sinänsä on riski myös sikiön kannalta. Riskialuille matkustamista tulisi raskauden aikana välttää. Raskaana olevan rokottamista keltakuumetta vastaan voidaan harkita tilanteissa, joissa matkustaminen on välttämätöntä. Dengue-kuumeeseen ei ole olemassa rokotetta. Japanin aivokuumetta vastaan on olemassa rokote, jonka voi selkein aihein antaa myös raskauden aikana. 
 
Miten voin matkalla suojautua hyttysiltä ja muilta ötököiltä?
Hyttysen pistoilta suositellaan ensisijaisesti suojautumaan riittävällä vaatetuksella ja nukkumalla öisin hyttysverkon alla. Hyttyskarkotteita voi käyttää alueille, joita ei pysty vaatteilla suojaamaan. Paikkoja, joissa on hyttysiä, kannattaa yrittää välttää. Ulkona ollessa voi polttaa hyttyskierukoita.
 
Tehokkain kemiallinen hyttyskarkote on DEET (dietyylitoluamidi). Sen käyttö raskaana olevalla on perusteltua, jos matkustaa alueelle jossa vakavan infektion riski on olemassa (esim. malaria, zika). Koska DEET imeytyy iholta verenkiertoon, karkotteen käyttö kannattaa rajoittaa vaatteilla suojaamattomille ihoalueille. Muiden iholle levitettävien hyttyskarkotteiden teho on huonompi.
  
Miten voin välttää turistiripulin? Miten ripulia voi hoitaa raskaana ollessa?
Hyvä käsihygienia on kaiken A ja O. Pese käsiä saippualla ja käytä käsidesiä aina ennen ruokailua. Maitohappobakteerivalmisteen voi ottaa käyttöön matkan ajaksi. Ripulia hoidetaan ensisijaisesti hyvällä nesteytyksellä ja elektrolyyttitasapainoa korjaavilla ripulijuomilla. Kuumeetonta ripulia voi tarvittaessa hoitaa lyhytaikaisesti myös loperamidi-valmisteella. Jos ripuli pitkittyy, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, joka tarvittaessa määrää antibiootteja.
 
Mitä voin syödä matkalla, kun olen raskaana?
Matkalla kannattaa syödä vain hyvin kypsennettyä lihaa, kalaa tai kanaa. Salaatti, hedelmät ja vihannekset kannattaa pestä huolellisesti tai kuoria. Esimerkiksi raaka liha, multaiset kasvikset tai salaatti saattavat sisältää taudinaiheuttajia, jotka voivat olla raskaudelle ja sikiölle vaarallisia (toksoplasma, listeria).
 
Saako raskauden aikana lentää? Tarvitseeko lentämistä rajoittaa jotenkin? Voiko yksittäinen lentomatka aiheuttaa liikaa säteilyä sikiön kannalta?
Pitkiin lentoihin liittyvä veritulppariski on raskauden takia entisestään kohonnut. Pitkiä lentoja tulisikin välttää ainakin viimeisen kuukauden aikana ja kotimaan lyhyitä lentoja viimeisen kahden viikon ajan – mahdolliset raskautta koskevat riskit kannattaa selvittää esim. neuvolasta käsin. Tietyt lentoyhtiöt saattavat vaatia lääkärintodistusta raskaana olevilta ennen matkaa. Katso tarkemmat ohjeet oman lentoyhtiön internetsivuilta.
 
Yksittäisen lentomatkan kosmisen säteilyn määrä ei aiheuta riskiä sikiön kannalta. Mikäli lentämistä kertyy raskauden aikana satoja tunteja, tulisi sitä kosmisen taustasäteilyaltistuksen takia tapauskohtaisesti rajoittaa.
 
Olen raskaana, saanko mennä sukeltamaan?
Raskauden aikana ei pidä harrastaa sukeltamista. Sukeltamisen yhteydessä hapensaanti voi häiriintyä ja mahdollisesti kehittyvät kaasukuplat voivat olla sikiön kannalta vaarallisia. Raskaus ja sukeltaminen eivät sovi yhteen.
 
Voinko käyttää aurinkovoiteita?
Aurinkovoiteita voi käyttää raskauden aikana, mutta vaatteilla suojautuminen on ensisijaisen tärkeää. Aurinkovoiteista kannattaa ensisijaisesti valita fysikaalisia suojia, kuten titaanidioksidia sisältäviä tuotteita. Nämä ovat yleensä lapsille tarkoitettuja vaihtoehtoja. Fysikaalisia suojia sisältävät tuotteet ovat todennäköisesti paremmin testattuja ja kemiallisia suoja-aineita on vähemmän.