Raskaus ja imetys: Hiusvärit

Hiusvärit ovat kosmetiikkaa. Kosmetiikkaa ei tarvitse tutkia turvallisuutta ajatellen yhtä tarkasti kuin lääkkeitä. Siksi hiusvärien ja muun kosmetiikan turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana ei ole juurikaan tietoa.


Jos värjäät, suosi ensisijaisesti hiusten raidoitusta

Jotta jokin aine voisi vaikuttaa sikiön kehitykseen tai erittyä maitoon, tulee ainetta ensin olla äidin verenkierrossa. Hyvin vähän hiusväreistä imeytyy päänahasta verenkiertoon.  Imeytymiseen vaikutta ihon kunto (rikkinäisen ihon läpi aineita voi imeytyä enemmän), pinta-alan suuruus, jolle väriä on levitetty (mitä suuremmalle alueelle, sen enemmän imeytyy) ja kuinka usein hiuksia värjää (mitä useammin hiusvärejä käyttää, sitä suuremmalle määrälle hiusväriä altistuu). Hiusten raidoituksessa väri ei ole suorassa kosketuksissa päänahkaan, joten imeytymistä verenkiertoon ei silloin tapahdu. Tästä syystä raidoitus on raskauden ja imetyksen aikana kokovärjäystä parempi vaihtoehto. Itse hiuksesta ei imeydy mitään verenkiertoon, joten jo värjätyt hiukset itsessään eivät ole riski raskauden tai imetyksen aikana. Todennäköisin hiusten värjäämisen liittyvä haitta raskaudenkin aikana on äidin allerginen reaktio.

Jos raskauden aikana on värjännyt hiuksensa, ei tarvitse huolestua eikä ryhtyä minkäänlaisiin toimenpiteisiin. Vaikka hiusvärien vaikutuksia raskauteen ei ole erikseen tutkittu, ei haittojakaan ole osoitettu. Koska tietoa kuitenkin on rajoitetusti ja hiusten värjäämisen hyöty on ainoastaan kosmeettinen, hiusten värjäämistä voi välttää. Virallisia suosituksia siitä, kuinka monta kertaa raskauden aikana voi värjätä hiuksensa, ei ole olemassa. Yleisesti ottaen kuitenkin turhia altistuksia suositellaan välttämään raskauden aikana.


Pärjäsin raskauden ajan ilman hiusten värjäämistä, mutta voinko nyt imetyksen aikana värjätä hiukset?

Jos olet värjännyt hiuksesi imetyksen aikana, erilliseen imetystaukoon ei ole aihetta. Kuten raskauden aikana, hiusten värjäämistä, ainakin toistuvasti, kannattaa kuitenkin välttää myös imetyksen aikana.

Raskautta ja imetystä ajatellen luonnonkosmetiikkaan perustuvat värit eivät ole perinteisiä hiusvärejä turvallisempi vaihtoehto. Esimerkiksi hennavärien syöpää aiheuttavista ominaisuuksista on esitetty epäilyjä, ja siksi käyttöä raskauden aikana on syytä välttää.