Raskaus ja aknen paikallinen hoito

Suun kautta otettavien aknelääkkeiden (isotretinoiinin) käyttö on ehdottomasti kielletty raskauden aikana ja sen käyttö täytyy lopettaa jo hyvissä ajoin ennen raskauden alkamista. Katso tarkemmat tiedot (Raskaus ja isotretinoiini)
 
Paikallisella aknen hoidolla tarkoitetaan valmisteita joita käytetään ulkoisesti eli annostellaan suoraan iholle. Adapaleeni ja tretinoiini paikallishoitovalmisteena kuuluvat isotretinoiinin lailla retinoideihin, jotka suun kautta otettuna voivat aiheuttaa epämuodostumia. Vaikka adapaleenin ja tretinoiinin imeytyminen ihon kautta on vähäistä, laajoja ihoalueita käsiteltäessä merkittävääkin imeytymistä voi tapahtua. Kuten suun kautta otettavan isotretinoiinin, myös paikallisessa käytössä olevien retinoidien käyttö on kielletty raskauden aikana. Käyttö tulee lopettaa jo raskauden suunnitteluvaiheessa.
 
Paikallishoitovalmisteita, jotka sisältävät bentsoyyliperoksidia, atselaiinihappoa tai klindamysiiniä voi käyttää raskauden aikana. Paikallishoidossa on aina hyvä muistaa käsitellä vain hoitoa tarvitseva ihoalue.