Raskaus ja imetys: Nuha, yskä ja kuume


Onko raskauden aikana sairastettu flunssa riski sikiölle?

Tavanomainen vilustuminen eli nuhakuume ei ole riski sikiölle. Flunssaa voivat aiheuttaa sadat eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset. Flunssa alkaa tyypillisesti kurkkukivulla ja myöhemmin tulee nuha ja yskä. Kuumeilu ja kolotus voivat myös kuulua oireisiin.
 
Miten flunssaa voi hoitaa turvallisesti raskauden aikana?

Raskaana ollessa flunssan perushoitoon kuuluvat lepo, lämpimien juomien nauttiminen ja tarvittaessa höyryhengitys, joka irrottaa limaa ja avaa hengitysteitä. Jos perushoito ei ole riittävä, voidaan tukkoisuutta, yskää ja kuumetta hoitaa apteekista saatavilla reseptivapailla lääkkeillä (kts tarkemmin alla).
 
Voiko tukkoisuuden hoitoon tarkoitettuja nenäsumutteita käyttää raskauden aikana?

Tukkoisen nenän hoitoon voi tarvittaessa käyttää ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältäviä nenäsuihkeita. Nämä lääkkeet supistavat voimakkaasti verisuonia, ja tarkan annosteluohjeen noudattaminen on tärkeätä. Sumutteena oleva valmiste on helpompi annostella kuin tipat.
 
Voiko yskänlääkkeitä käyttää raskauden aikana?

Yskänlääkkeiden teho on kyseenalainen, eikä yskänlääkkeiden käyttö yleensä ole selkeästi perusteltua. Monet valmisteet sisältävät lukuisia eri vaikuttavia ainesosia, joista valtaosasta ei ole tehty tutkimuksia raskauden aikaisen käytön turvallisuudesta. 
Runsas juominen ja höyryhengittäminen helpottavat yskän oireita. Yskänärsytyksen lievittämiseen itsehoitolääkkeistä voi tarvittaessa käyttää dekstrometorfaania, ja limaa irrottavista valmisteista esimerkiksi bromheksidiiniä tai guaifenesiiniä. 
 
Mikä on kuume?

Kuumeesta puhutaan, kun ruumiinlämpö nousee yli normaalin. Aikuisella normaali ruumiinlämpö riippuu jonkun verran mittaustavasta ja vuorokaudenajasta. Normaalilämmön yläraja on useimmilla aikuisilla 36,5 ja 37,5 asteen välillä. Korkeasta kuumesta puhutaan, kun ruumiinlämpö nousee yli 38-asteen. Yleisin syy kuumeelle on viruksen aiheuttama flunssa, mutta lämmön nousu kuuluu myös monen muun sairauden oirekuvaan.
 
Onko kuume haitallista sikiölle?

Alkuraskaudessa korkea kuume (38,5 astetta tai enemmän) voi lisätä sikiövaurion riskiä. Kuumeen noustessa yli 38 asteen suositellaan kuumeen alentamista parasetamolilla. Parasetamolia voi käyttää missä tahansa raskauden vaiheessa tavallisilla aikuisille käytettävillä annoksilla. Parasetamolinkin käytölle tulee olla selkeä aihe. 
 
Mikä on influenssa?

Influenssa on ortomyksoviruksiin kuuluvien A- ja B-viruksien aiheuttama hengitystieinfektio, joka voi olla vaarallinen riskiryhmille. Äidin sairastama influenssa ei ole osoitettu lisäävän sikiön epämuodostumariskiä, mutta keskenmenon ja ennenaikaisuuden riski voi olla koholla. Raskaus altistaa selvästi myös influenssan vakaville seurauksille, kuten keuhkokuumeelle.
 
Voiko influenssarokotteen ottaa turvallisesti raskauden aikana?

Raskaana olevien on tärkeä suojautua influenssatartuntaa vastaan. Influenssarokote on turvallinen ja sitä suositellaan epidemiakauden alla ja sen aikana kaikille raskaana oleville raskauden vaiheesta riippumatta. Suomessa käytettävät influenssarokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia.
 
Voiko kuumeen ja flunssan aikana imettää normaalisti?

Äidin flunssa tai influenssa eivät ole este imetykselle. Vasta-aineet äidin maidossa suojaavat imeväistä sairastumiselta. Hyvästä käsihygieniasta on silti tärkeä huolehtia. 
Parasetamoli ja ibuprofeeni kulkeutuvat pienissä määrin maitoon, ja ovat käyttökelpoisia imetyksen aikana kuumetta alentamaan. Tukkoisen nenän hoitoon voi tarvittaessa käyttää ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältäviä nenäsuihkeita.

 

 
Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin arkisin klo 9-12

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu) 

 


 

 

​ 

 

 Lue lisää: