Raskaus ja imetys: Nuha, yskä ja kuume


Onko raskauden aikana sairastettu flunssa riski sikiölle?

Tavanomainen vilustuminen eli nuhakuume ei ole riski sikiölle. Flunssaa voivat aiheuttaa sadat eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset. Flunssa alkaa tyypillisesti kurkkukivulla ja myöhemmin tulee nuha ja yskä. Kuumeilu ja kolotus voivat myös kuulua oireisiin.

 

Miten flunssaa voi hoitaa turvallisesti raskauden aikana?

 

Lepo, lämpimien juomien nauttiminen ja tarvittaessa höyryhengitys, joka irrottaa limaa ja avaa hengitysteitä, kuuluvat kaikki flunssan perushoitoon raskauden aikana. Jos lääkkeetön perushoito ei ole riittävä, voi tukkoisuutta, yskää ja kuumetta hoitaa apteekista saatavilla reseptivapailla lääkkeillä (kts tarkemmin alla).

 

Voinko käyttää sinkkivalmisteita flunssaan hoitoon raskauden aikana?


Sinkkivalmisteita ei suositella flunssan hoitoon raskauden aikana. Sinkin saantisuositus raskauden aikana on 9 mg vuorokaudessa. Kuitenkin sinkki vaikuttaa tutkimusten mukaan flunssan kestoon vain, jos annokset ylittävät 75mg vuorokaudessa.  Flunssan kestoon mahdollisesti vaikuttava sinkin määrä on siis moninkertainen saantisuositukseen nähden, eikä näin korkeiden annosten käytöstä ole kokemusta raskauden aikana. Tästä syystä sinkkiä ei pidä käyttää raskauden aikana flunssan hoitoon. Raskausajan monivitamiinivalmisteessa oleva sinkin määrä ei ylitä suositeltuja annoksia.

 

 

Voiko tukkoisuuden hoitoon tarkoitettuja nenäsumutteita käyttää raskauden aikana?

 

Tukkoisen nenän hoitoon voi tarvittaessa käyttää ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältäviä nenäsuihkeita. Nämä lääkkeet supistavat kuitenkin voimakkaasti verisuonia, ja siksi on tärkeää noudattaa annosteluohjetta tarkkaan. Sumutemuodossa oleva valmiste on helpompi annostella kuin tipat, ja siksi nenäsumute on nenätippoja suositeltavampi lääkemuoto. Lääkettä ei pidä pidempään kuin ohjeessa määrätään (3-5-päivää, enintään viikon ajan).

 

Voiko yskänlääkkeitä käyttää raskauden aikana?

 

Yskänlääkkeiden teho on kyseenalainen, eikä yskänlääkkeiden käyttö yleensä ole perusteltua. Monet valmisteet sisältävät lukuisia eri vaikuttavia ainesosia, joista valtaosasta ei ole tehty tutkimuksia raskauden aikaisen käytön turvallisuudesta. 

Lääkkeettömästi yskää voi helpottaa juomalla runsaasti. Höyryhengitys on usein tehokas apu.  Jos lääkkeettömistä hoidoista ei ole apua, kuivan ärsytysyskän lievittämiseen itsehoitolääkkeistä voi tarvittaessa käyttää dekstrometorfaania. Limaiseen yskään voi limaa irrottavista valmisteista käyttää bromiheksiiniä. Pidempiaikaisesta käytöstä kannattaa aina keskustella neuvolassa.


​Miten kurkkukipua voi lievittää raskauden ja imetyksen aikana?


Raskauden ja imetyksen aikana kurkkukipua voi lievittää apteekista saatavilla, kurkkua desinfioivilla ja puuduttavilla imeskelytableteilla. Muistathan noudattaa pakkauksen annosteluohjetta. Markkinoilla on myös kurkkukipuun tarkoitettuja imeskelytabletteja ja suusuihkeita, jotka sisältävät tulehduskipulääkettä. Näiden valmisteiden käyttöä raskauden aikana ei suositella. Erityisesti viimeisen kolmanneksen aikana käyttöä tulisi kokonaan välttää. Glyserolia sisältäviä suusuihkeita voi kuitenkin käyttää.​


 

Mikä on kuume?

 

Kuumeesta puhutaan, kun ruumiinlämpö nousee yli normaalin. Aikuisella normaali ruumiinlämpö riippuu jonkun verran mittaustavasta ja vuorokaudenajasta. Normaalilämmön yläraja on useimmilla aikuisilla 36,5 ja 37,5 asteen välillä. Korkeassa kuumeessa ruumiinlämpö nousee yli 38-asteen. Yleisin syy kuumeelle on viruksen aiheuttama flunssa, mutta kuume kuuluu myös monen muun sairauden oirekuvaan.

 

Onko kuume haitallista sikiölle?

 

Alkuraskaudessa korkea kuume (38,5 astetta tai enemmän) voi lisätä sikiövaurion riskiä. Kuumeen noustessa yli 38 asteen suositellaan kuumeen alentamista 

parasetamolilla. Parasetamolia voi käyttää missä tahansa raskauden vaiheessa tavallisilla aikuisille käytettävillä annoksilla. Parasetamolinkin käytölle tulee kuitenkin aina olla selkeä aihe. Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä valmisteita ei suositella ​käytettäväksi kuumeen alentamiseen raskauden aikana missään raskauden vaiheessa.

 

Mikä on influenssa?

 

Influenssa on ortomyksoviruksiin kuuluvien A- ja B-viruksien aiheuttama hengitystieinfektio, joka voi olla vaarallinen riskiryhmille. Äidin sairastama influenssa ei ole osoitettu lisäävän sikiön epämuodostumariskiä, mutta keskenmenon ja ennenaikaisuuden riski voi olla koholla. Raskaus altistaa selvästi myös influenssan vakaville seurauksille, kuten keuhkokuumeelle.

 

Voiko influenssarokotteen ottaa turvallisesti raskauden aikana?

 

Raskaana olevien on tärkeä suojautua influenssatartuntaa vastaan. Kausi-influenssarokote on ollut käytössä raskaana olevilla useiden vuosikymmenten aikana ympäri maailmaa eikä sen ole todettu lisäävän sikiöhaittoja.  Influenssarokote on turvallinen ja sitä suositellaan epidemiakauden alla ja sen aikana kaikille raskaana oleville raskauden vaiheesta riippumatta. Vasta-aineiden muodostuminen influenssaa vastaan kestää noin kaksi viikkoa rokotuksesta ja siksi on tärkeä ottaa rokote hyvissä ajoin ennen epidemian puhkeamista. Rokote kannattaa ottaa heti kun sitä tarjotaan.  Suomessa käytettävät influenssarokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia.

 

Voiko kuumeen ja flunssan aikana imettää normaalisti?

 

Äidin flunssa tai influenssa eivät ole este imetykselle. Äidin muodostamat vasta-aineet erittyvät maitoon, ja vasta-aineet äidin maidossa suojaavat imeväistä sairastumiselta. Hyvästä käsihygieniasta on silti tärkeä huolehtia. 

Parasetamoli ja ibuprofeeni kulkeutuvat pienissä määrin maitoon, ja ovat käyttökelpoisia imetyksen aikana kuumetta alentamaan. Asetyylisalisyyhappoa sisältäviä valmisteita ei suositella kuumeen ja flunssan hoitoon imetyksen aikana. Tukkoisen nenän hoitoon voi tarvittaessa käyttää ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältäviä nenäsuihkeita ohjeen mukaan.​

  
Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin ma & pe klo 9-13, ti & to klo 9-15 ja ke klo 12-16​

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu) 

 


 

 

​ 

 

 Lue lisää: