Raskaus ja sytomegalovirusinfektio CMV

Sytomegalovirus (CMV) on herpes-ryhmän virus. Oireisiin kuuluvat kuumeilu, väsymys, hikoilu, lihaskivut, yskä, pahoinvointi sekä kaulan imusolmuketurvotus, mutta usein infektio sairastetaan oireettomana. Sikiölle sytomegalovirus voi aiheuttaa esim. kasvun hidastumista, keskushermostovaurion sekä näkö- ja kuulovaurion.
 
Noin 50-70% suomalaisista naisista on sairastanut sytomegalovirusinfektion ja heillä on sitä vastaan vasta-aineita.
 
  • Äidin ensi- eli primaari-infektio on sikiölle vaarallisin. Ensimmäisten 16 raskausviikon aikana saatu tartunta aiheuttaa eniten kehityshäiriöitä.
  • Aikaisemmin sairastetun infektion aktivoituminen ja uusintainfektio ovat myös mahdollisia, mutta sikiön tartunnan riski on silloin pieni ja oireet lievempiä
     

Suomessa syntyy noin 60 sytomegalo-oireyhtymää sairastavaa lasta vuosittain ja on arvioitu, että enimmillään neljä prosenttia raskaana olevista sairastaa CMV-infektion raskauden aikana, usein oireettomana.

Sytomegalovirus tarttuu eritteiden (sylki, veri) välityksellä. Primaari-infektion itämisaika on useita viikkoja, yleensä 6 - 8 viikkoa.

 

Ennaltaehkäisy

 
Hyvä käsihygienia ja eritteiden välttäminen katsotaan yleensä riittäväksi tartunnan ennaltaehkäisyksi.
 
Joihinkin työtehtäviin voi liittyä kohonnut tartuntariski, jos potilaina on oireettomia viruksenkantajia ja altistumista syljelle ja muille eritteille ei voi välttää. Tällaisissa tilanteissa on syytä harkita työtehtävien uudelleenjärjestelyä.