Raskaus ja sytomegalovirusinfektio CMV

Sytomegalovirus (CMV) on herpes-ryhmän virus. Suurin osa tartunnan saaneista ei saa mitään oireita. Mahdollisiin oireisiin kuuluvat kuumeilu, väsymys, hikoilu, lihaskivut, yskä, pahoinvointi sekä kaulan imusolmuketurvotus. Sikiölle sytomegalovirusinfektio voi kuitenkin aiheuttaa vakaviakin ongelmia.
 
Noin 50-70% (50-70 sadasta) suomalaisista naisista on sairastanut sytomegalovirusinfektion. Sairastetun infektion seurauksena heillä on vasta-aineita, jotka suojaavat sikiötä tartunnalta.

Äidin ensi- eli primaari-infektio on sikiölle vaarallisin.
 
  • Sikiön kehitykselle on kaikkein haitallisinta, jos äiti sairastuu sytomegalovirusinfektioon ensimmäistä kertaa elämässään raskauden aikana. Mitä varhaisemmassa raskauden vaiheessa infektion saa, sitä vakavampia seuraamukset sikiön kehitykselle ovat.  Ensimmäisten 16 raskausviikon aikana saatu tartunta aiheuttaa eniten kehityshäiriöitä. Tällaisia ovat esim. kasvunhidastuma, keskushermostovaurio, sekä näkö- ja kuulovaurio.
  • Aikaisemmin sairastetun infektion aktivoituminen ja uusintainfektio ovat myös mahdollisia, mutta sikiön tartunnan riski on silloin pieni ja oireet lievempiä.
     

Suomessa syntyy noin 60 sytomegalo-oireyhtymää sairastavaa lasta vuosittain ja on arvioitu, että enimmillään neljä prosenttia raskaana olevista sairastaa CMV-infektion raskauden aikana, usein oireettomana.

Sytomegalovirus tarttuu eritteiden (sylki, veri) välityksellä. Primaari-infektion itämisaika on useita viikkoja, yleensä 6 - 8 viikkoa.

 

Ennaltaehkäisy

 
Hyvä käsihygienia ja eritteiden välttäminen katsotaan yleensä riittäväksi tartunnan ennaltaehkäisyksi. Sytomegalovirus tarttuu nimenomaan limakalvolta, ei ihokosketuksessa.
 
Joihinkin työtehtäviin voi liittyä kohonnut tartuntariski. Suurin riski tartunnan saamiselle on silloin, kun työkseen hoitaa oireettomia viruksenkantajia, eikä voi välttää altistumista potilaiden syljelle ja muille eritteille. Tällaisissa tilanteissa on syytä harkita työtehtävien uudelleenjärjestelyä.​