Sterilisaatio

Suomen lain mukaan sterilisaatio voidaan tehdä yhden tai kahden lääkärin, tai Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valviran) luvalla. Tavallisia syitä sterilisaatioon ovat mm. 30 vuoden ikä tai synnyttäneisyys (3 lasta); tällöin yhden lääkärin lupa riittää. Sterilisaatio on tarkoitettu lopulliseksi ehkäisyksi ja päätöksen on oltava perusteellisesti harkittu. Sterilisaatio voidaan suorittaa joko naiselle tai miehelle. Naiselle tehtävät sterilisaatiot tehdään naistentautien yksiköissä. Sterilisaatioon hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Lisäksi varten tarvitaan ST1-lääkärinlausunto. ST1-lausunnon voi saada mm. omalta terveysasemalta, työ- tai opiskelijaterveydenhuollosta tai yksityislääkäriltä.

Sterilisaation voidaan tehdä vatsaontelon tähystyksessä tai avoleikkauksessa esim. keisarileikkauksen yhteydessä. Kohdun tähystyksessä tehtävät Essure-sterilisaatiot on lopetettu kesällä 2017.
Sterilisaatio vatsaontelon tähystyksessä tai avoleikkauksena
 
Tähystyksellä tehtävässä toimenpiteessä munatorvet suljetaan asettamalla niihin puristimet tähystysputken kautta. Vatsaontelon tähystyksessä tehtävä sterilisaatio tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä nukutuksessa leikkaussalissa. Kotiin pääsee tavallisesti samana iltana ja sairaslomaa kirjoitetaan noin 3 vuorokautta.
Sterilisaatioista valtaosa tehdään nykyisin tähystyksessä. Mikäli jo raskauden aikana ennakkoon on päätetty, voidaan keisarinleikkauksen yhteydessä sterilisaatio samalla. Avoleikkauksessa munatorvet sidotaan ja katkaistaan.
 
HUS:ssa sterilisaatioita naisille tehdään kaikissa naistentautien yksiköissä.