Kolposkopia

Kolposkopialla tutkitaan Papa- tai HPV-seulontatesteillä löytyneitä kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien solumuutoksia ja varmistetaan mahdollisen solumuutoksen luonne. Kolposkooppisesti hoidetaan tarvittaessa syövän esiastemuutokset ja tehdään muutosten ja hoitojen seurantaa.  Toimenpiteillä ehkäistään Suomessa vuosittain noin 800–1000 kohdunkaulan syöpää.

Hyksissä kolposkopiatoimintaa (kohdunsuun tähystys) on Naistentautien polklinikalla Ruoholahdessa.

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti kolmanneksi yleisin naisten syöpä ja aiheuttaa toiseksi eniten syöpäkuolemia. Kohdunkaulan syövän ilmaantumisen huippu on noin 35-vuoden iässä, jolloin monelle naisella on vielä raskaussuunnitelmia. Suomessa taudin ilmaantuvuus sekä kuolleisuus ovat pienentyneet, mikä johtuu irtosoluseulonnasta ja kolposkopiatoiminnasta.

Naistentautien poliklinikalla toimivassa kolposkopiakeskuksessa työskentelevät lääkärit ovat alansa huippuja ja he ovat kehittäneet kolposkopiadiagnostiikkaa ja hoitoja, jotka ovat käytössä maailmanlaajuisesti. Tavoitteena on, että Hyksin kolposkopiakeskus tulee osaksi Eurooppalaista kolposkopiakoulutustoimintaa.