Lääkehiilen antaminen

Lääkehiili sitoo monia haitallisia aineita ja estää niiden imeytymistä mahalaukusta. Anna lääkehiiltä mahdollisimman nopeasti tapaturman jälkeen, mieluiten alle 30 minuutin kuluessa. Lääkehiiltä saa apteekista ilman reseptiä. Nopea antaminen onnistuu vain, jos lääkehiiltä on jo valmiiksi kotona.​


Huom! Lääkehiiltä ei saa antaa​

  • Tokkuraiselle tai tajuttomalle potilaalle kotioloissa, sillä potilas saattaa hengittää sitä keuhkoihinsa ja tukehtua 
  • Petrolituotteita tai syövyttäviä aineita juoneelle potilaalle, sillä lääkehiili ei sido näitä aineita. Lisäks​i lääkehiili voi pahentaa myrkytysoireita aiheuttamalla oksentelua sekä haitata jatkotutkimuksia.
  • Lääkehiili ei sido alkoholia, fluoridia, syanidia ja metalleja, kuten rautaa ja litiumia. Näissä tapauksissa lääkehiiltä on turha antaa.


Annostelu


Carbomix® -hiilirakeet:


Aikuisen annos: 50 g = 1 pullollinen

Lapsen annos: painokilojen mukaan 1g/kg
- 10​​ kg lapselle n. 3 rkl hiilirakeita
- 20 kg lapselle n. 6 rkl hiilirakeita


Carbo medicinalis®  -tabletit:

 
Aikuisen annos: 50 g = 200 tablettia

Lapsen annos: painokilojen mukaan 4 tabl/kg (yht. 1g/kg)
- 10 kg lapselle 40 tablettia
- 20 kg lapselle 80 tablettia

 

Aikuisen annos

Aikuisilla käytetään ensisijaisesti hiiliraevalmistetta. Pulloon lisätään vettä pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja koko pullollinen juodaan kerralla.​

Lasten annoksen valmistus

1. Lasten annos valmistetaan ottamalla kuivia lääkehiilirakeita lusikalla ulos pullosta ja sekoittamalla ne pieneen vesimäärään tai murskaamalla lääkehiilitabletit pienessä vesimäärässä.

2. Tämän jälkeen koko annos syötetään kerralla johonkin hyvän makuiseen aineeseen (limsa, jäätelö, hillo, jogurtti, hedelmäsose tms.) sekoitettuna. Määrän on oltava niin pieni, että lapsi jaksaa syödä kaiken.
Lääkehiiltä kannattaa varata valmiiksi lääkekaappiin.​

Katso ohjevideo:
Lääkehiilen antaminen 


LÄÄKEHIILI ON TÄRKEIN ENSIAPU

 

Lääkehiiltä myydään tabletteina ja rakeina. Apteekissa on hyvä muistaa, että myrkytystilanteen sattuessa aikuisen annos on  neljä purkkia tabletteja tai yksi pullo lääkehiiliraetta veteen sekoitettuna.