Endoskopiayksikkö, Gastroenterologian poliklinikka

internet3.jpgKäyntiosoite
Meilahden tornisairaala, 3. kerros
Haartmaninkatu 4, Helsinki
 
Postiosoite
PL 340, 00029 HUS
 
Yhteydenotot

Puhelin 09 471 73821 
Soittoaika klo 8-15.30

Faksi 09 47176093

Osastonhoitaja Piia Luostarinen
Ylilääkäri Martti Färkkilä
Osastonylilääkäri Perttu Arkkila
 
Avoinna arkisin klo 8–15.30
 
Endoskopiayksikössä suoritetaan erilaisia ruoansulatuskanavan ja keuhkoputkien tähystystutkimuksia näiden alueiden sairauksien selvittämiseksi. Tutkimukset tehdään taipuisalla tähystimellä, jossa on ohuessa letkussa kanavat erilaisia toimenpidelaitteita varten ja päässä digitaalinen kameralaitteisto.
  
Tavallisimmat tutkimukset ovat mahalaukun ja paksusuolen tähystykset sekä bronkoskopiat, joissa selvitetään keuhkosairauksia. Endoskopioitten yhteydessä on mahdollista ottaa koepaloja ja tehdä erilaisia toimenpiteitä, kuten pienten kasvainten poistoja.
 
Tähystinlaitteita hyväksikäyttäen voidaan kuvata sappiteitä ja mm. poistaa kiviä sappi- ja haimatiehyeistä ilman leikkaustoimenpiteitä. Ultraääniendoskopian avulla on mahdollista löytää muilla kuvantamistutkimuksilla vaikeasti todettavia muutoksia ja ottaa näytteitä mahasuolikanavan tai keuhkoputkien läpi kohteista, joista muuten ei saada koepalaa.
 
Gastroenterologian poliklinikalla hoidetaan maksan ja mahasuolikanavan sairauksia. Tärkeimmät ryhmät ovat tulehduksellisia suolistosairauksia, maksan autoimmuunisairauksia (PBC, PSC ja autoimmuunihepatiitti) sekä virusmaksatulehduksia sairastavat potilaat.