Uniapneapoliklinikka

Käyntiosoite
Jorvin sairaala
Turuntie 150, 02740 Espoo
 
Postiosoite
PL 800, 00029 HUS
 
Yhteydenotot
Puhelinaika: ti–to klo 13–14, 09 471 83295
 
Uniapneapoliklinikan ollessa suljettuna vuosilomien aikana, voitte olla kiireellisissä tilanteissa yhteydessä Keuhkosairauksien poliklinikan ajanvarauspuhelimeen
09 471 83295 ma klo 9–10, ti–to klo 8–9, pe klo 9–10
 
Hoitotarvikejakelu: jorviunihoitaja@hus.fi
 
Keuhkosairauksien poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan unenaikaisia hengityshäiriöitä, joista yleisin on obstruktiivinen uniapnea. Unenaikaisten hengityshäiriöiden tutkimuksiin ja hoitoon on mahdollista päästä lääkärin lähetteellä, josta selviää perustutkimusten tiedot sisältäen myös tulokset suppeasta unirekisteröinnistä.
 
Keuhkosairauksin poliklinikalla aloitetaan tarvittaessa uniapnean hoitona ylipainemaskihoito eli CPAP-laitehoito. Hoidon tarpeen arvioi poliklinikan erikoislääkäri ja hoidon toteutuksesta vastaavat laitehoitoon perehtyneet unihoitajat. Potilaat saavat hoitolaitteet ja tarvikkeet poliklinikan kautta veloituksetta. Lääkärin ja hoitajan vastaanottokäynneistä peritään normaali poliklinikkamaksu.
 

Uniapneapotilaiden seuranta poliklinikalla

 
CPAP-laitehoidon pitkäaikaisseuranta on Jorvissa keskitetty Keuhkosairauksien poliklinikalla toimivalle uniapneapoliklinikalle. Kaikki CPAP-laitehoitoa jatkavat potilaat siirtyvät vuosikontrollin jälkeen uniapneapoliklinikan seurantaan, mikäli hoitoon liittyen ei ole ollut erityisiä ongelmia ja laitehoito sujuu säännöllisesti.
 
Riskiammateissa (mm. ammattiautoilijat, lentäjät, veturinkuljettajat) toimivia henkilöitä seurataan rutiinitarkastuksin vuosittain joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolla. Mikäli riskiammatti ei ole tullut ilmi hoidon alussa, tai siirryt näihin tehtäviin myöhemmin, pyydämme ilmoittamaan siitä unihoitajalle seurannan järjestämiseksi. Hyvässä hoitotasapainossa oleva uniapnea ei ole este toimia riskiammatissa. Voimassa oleva ammattiajolupa edellyttää seurantaa myös silloin, kun henkilö ei toimi suoraan riskiammatissa. ABC-ajokortti yksinomaan ei edellytä seurantaa, mutta ikäperusteiset ajokorttitodistukset vaativat osoituksen uniapnean hoidosta. Todistuksen tähän liittyen voit pyytää uniapneapoliklinikalta.
 
Uniapneapoliklinikka on keskittynyt vain CPAP-laitehoidon jatkoseurantaan liittyviin asioihin. Näin mahdollistetaan nopea ja sujuva hoito laitehoitoon liittyvissä ongelmatilanteissa. Muita keuhkosairauksia hoidetaan avoterveydenhuollossa, joko terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa.
 

Hoitotarvikejakelu

 
Keuhkosairauksien poliklinikalta saat hoitotarvikkeet seurantakäynnin yhteydessä.  Hoitolaitteet eivät tarvitse huoltoa suodattimien vaihtoa lukuun ottamatta. Sairaalan kautta annetaan veloituksetta yksi maski ja letku kerran vuodessa. Uudet hoitotarvikkeet saat ottamalla yhteyttä Jorvin uniapneapoliklinikan hoitajaan ensisijaisesti sähköpostilla tai puhelimitse puhelinaikana. Hoitotarvikkeet toimitetaan Jorvin neuvontaan, mistä ne ovat haettavissa sopimuksen mukaan sen aukioloaikana, mieluiten klo 7.30–19.30 välillä.
 
Mikäli maskien tarve on enemmän kuin yksi vuodessa, lisämaskien hankitaan omalla kustannuksella. Katso ohjeet.