Astma ja lemmikit

Astma sinällään ei ole este lemmikin hankkimiselle, mutta mikäli eläimen läsnäolo aiheuttaa allergisia oireita (kuten silmien punoitusta/kutinaa, nuhaa, aivastelua) tai astmaoireiden (hengenahdistus, hengityksen vinkuna) pahenemista, ei lemmikin pitäminen/hankkiminen ole suositeltavaa. 
 
Eläinpöly on tavallisimpia allergian aiheuttajista. Herkistyminen voi tapahtua yhtälailla kissoille ja koirille, kuin myös jyrsijöille, kaneille ja häkkilinnuille. Eri rotujen välillä voi olla eroavaisuuksia, mutta täysin allergeenitonta rotua ei ole. Herkistyminen johtuu yleensä eläimen hilseestä, mutta myös eläimen ruoka tai sen asuintilan kuivikkeet voivat olla allergiaoireiden aiheuttajia. 
  
Allergiatestit tutkivat herkistymistä, mutta positiivinen reaktio näissä (esimerkiksi ihopistokokeissa) ei kerro aiheuttavatko eläimet allergiaoireita tai kehittyykö myöhemmin mahdollinen allergia, jos kotiin lemmikki hankitaan. Paras keino testata omaa sietokykyä, on ottaa esimerkiksi kaverin lemmikki hoitoon tai olemalla mahdollisimman paljon eläimen kanssa tekemisissä.
 
Allergiaoireita voi tilapäisesti hoitaa antihistamiinilla ja mikäli tulee myös hengitysoireita, keuhkoputkia avaavalla lääkkeellä. Näitä voi ottaa jo etukäteen, kun on menossa esimerkiksi kaverin tai isovanhempien luo, joilla on kotona oireita aiheuttava kotieläin. 
  
Koska allerginen nuha heikentää astman hoitotasapainoa ja on myös astmaan sairastumisen riskitekijä, tulisi tämä hoitaa mahdollisimman hyvin. Hyvässä tasapainossa oleva astma auttaa myös sietämään paremmin eläinallergiasta johtuvia hengitysoireita.