Siirry pääsisältöön

Foniatrian poliklinikka, Pasila

Asiasanat:
  • foniatria
  • Rubik
  • äänihäiriö

Foniatrian poliklinikkamme sijaitsee Pasilan Rubik-kiinteistössä. Foniatrian poliklinikka on läheteajanvarauspoliklinikka.

Ulkokuva Rubik-rakennuksesta Pasilassa

Foniatrian alaan kuuluvat äänen, puheen ja kielen häiriöt. Hoidamme myös nielemisvaikeuksia ja erilaisia kurkunpääoireita. 

Äänen häiriöt

Foniatrin vastaanotolla tutkimme, mistä äänihäiriö johtuu. Haastattelun ja pienten ääniharjoitusten jälkeen kuvaamme kurkunpään suun tai nenän kautta. Lisäksi voimme käyttää hermotoiminnan tutkimuksia tai foneetikon tekemiä äänilaboratorion akustisia tutkimuksia. 

Diagnoosin pohjalta etsimme sopivaa hoitoa ja kuntoutusta. Usein tarvitset puheterapeutin apua. Moni äänityöläinen hyötyy puheäänenvahvistimesta.

Puheen ja kielen häiriöt 

Puheen ja kielen häiriöt ilmenevät tavallisimmin lapsilla: lapsen puhe ja kieli eivät kehity samaan tahtiin muiden taitojen kanssa. Osalla lapsista kielellinen vaikeus johtaa myöhemmin oppimisvaikeuksiin. Foniatrian poliklinikalla hoidamme myös puheen sujuvuuden häiriöitä kuten änkytystä.

Vaikeimmat oireet hoidamme HUSissa, pääset meille hoitoon lääkärin lähetteellä. Jos oireesi ovat lievempiä, otathan yhteyttä perusterveydenhuoltoon. 

Nielemisvaikeudet

Foniatrian poliklinikalla tehtävässä nielemistutkimuksessa selvitämme suusta tai nielusta johtuvaa nielemisvaikeutta. Jos epäilemme ruokatorviperäistä nielemisvaikeutta, tutkimukset tehdään gastroenterologian poliklinikalla.  

Teemme nielemistutkimuksen potilaan istuessa. Ohut, taipuisa tähystin liukastetaan geelillä ja työnnetään sisään varovasti sieraimen kautta. Tarvittaessa nenäkäytävä voidaan puuduttaa. Tutkimuksessa seurataan, miten nesteen ja kiinteämmän ruoan nieleminen sujuu. Yleensä puheterapeuttikin on mukana tutkimuksessa antaen samalla nielemisohjausta. 

Tutkimusta varten sinun ei tarvitse olla syömättä tai juomatta, ja lääkärin määräämät lääkkeet tulee ottaa normaalisti. Nielusi voi tuntua puutuneelta tutkimuksen jälkeen, minkä vuoksi syöminen ja juominen onnistuu paremmin noin 30 – 60 minuutin kuluttua tutkimuksesta. Tutkimus ei aiheuta työkyvyttömyyttä, ja sen jälkeen voit kotiutua välittömästi. 

Videomateriaalit potilaille

Tälle sivulle on koottu linkkejä foniatrian videoituihin ohjausmateriaaleihin. Videolinkit aukeavat HUSin YouTube-sivustolla.


Saapumisohjeet
Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.