Siirry pääsisältöön

Mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöt lapsilla

Asiasanat:
  • lastenpsykiatria

Tutkimme ja hoidamme lapsia, joilla on mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöitä.

Ahdistuneisuus

Ahdistus ja pelot liittyvät jokaisen lapsen normaaliin kehitykseen. Kuitenkin noin 5 % lapsista kärsii toimintakykyä haittaavista ahdistusoireista. Ahdistuneisuuteen on syytä hakea apua, mikäli huomaatte sen tuottavan lapselle selvää haittaa arjen toiminnoissa, eikä tukenne tai muiden aikuisten tuki riitä avuksi.

Annamme psykoedukaation eli koulutuksellisen ohjauksen avulla tietoa ahdistuneisuushäiriön tyypillisistä oireista, ahdistuksen hallintakeinoista ja hoitomahdollisuuksista. Jäsennämme vastaanottokäynneillä perheenne tilannetta. Ohjaamme erilaisia keinoja, miten voitte tukea lastanne kohtaamaan asteittain jännittäviä tai pelottavia asioita. Käytämme apuna tunteiden tunnistamiseen ja säätelyyn liittyviä käytännönläheisiä hoitomalleja, jotka ovat hyödyllisiä ahdistuksen ja pelkojen hoidossa. 

Lapsuusiässä masennusta ilmenee yhtä paljon tytöillä ja pojilla. Nuoruusiässä tyttöjen osuus lisääntyy. Masennuksen oireita ovat toistuva tai pitkäkestoinen surullisuuden, ilottomuuden, alavireisyyden tai ärtyisyyden tunne, joka haittaa toimintakykyä eikä juuri helpotu mieluistenkaan kokemusten yhteydessä. Masennusoireet vaihtelevat eri ikäisillä lapsilla.

Tuemme perheen keskinäistä vuorovaikutusta lapsenne masennuksen hoidossa. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä tärkeämpää on osallistumisenne lapsen hoitoon. Sopivia hoitomuotoja arvioimme ikä- ja tapauskohtaisesti.

Toimipisteet

Lastenpsykiatrian päiväosasto, Töölö

Lastenpsykiatrian päiväosastolla hoidamme 6–12-vuotiaita lapsia. Lapset tulevat päiväosastojaksoille pääsääntöisesti ahdistuksen tai masennuksen vuoksi.

Lastenpsykiatrian akuuttiosasto, Töölö

Lastenpsykiatrian akuuttiosastolla arvioimme ja hoidamme alle 13-vuotiaita lapsia, jotka tarvitsevat osastohoitoa akuutisti.

Lastenpsykiatrian vastaanotot, Hyvinkään sairaala

Hyvinkään lastenpsykiatrian vastaanotoilla hoidamme alle 13-vuotiaita lapsia, joilla on vakava ahdistus, masennus, käyttäytymisen säätelyn häiriö tai…

Lastenpsykiatrian tutkimus-, akuutti- ja konsultaatioyksikkö, Pohjoinen

Lastenpsykiatrian tutkimus-, akuutti- ja konsultaatioyksikössä hoidamme 5–12-vuotiaita lapsia, joilla on vakava ahdistus, masennus, käyttäytymisen säätelyn…

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.