Siirry pääsisältöön

Unihäiriöt

Asiasanat:
  • unihäiriö

Tutkimme ja hoidamme erilaisista syistä johtuvaa unettomuutta.

Unettomuus on tavallinen ongelma väestössä. Unettomuus ei yksittäisenä ohimenevänä oireena edellytä tutkimuksia. Jos unettomuutesi jatkuu useita viikkoja, ja aiheuttaa kärsimystä tai haittaa päiväaikaista suoriutumistasi, kannattaa sinun ottaa yhteys terveydenhuoltopalveluihin. Palveluohjausta löydät Mielenterveystalo.fi -palveluportaalista.

Unettomuutesi selvittelysi ja hoitosi alkaa perusterveyden huollosta. Unettomuuden hoitopolku-toimintamallin mukaisesti haittaavaa unettomuusoirettasi arvioidaan terveyskeskuksessa ja jos sinulla diagnosoidaan unihäiriö, siihen tarjotaan hoitoa. Tavallisimpaan unihäiriöön (F51.0 Ei-elimellinen unettomuus) on tehokasta lääkkeetöntä hoitoa.

Unettomuus oireena voi liittyä myös erilaisiin muihin sairauksiin, siksi unettomuuden huolellinen alkuarviointi on tärkeää. Unettomuus on syytä erottaa muista syistä johtuvasta univajeesta (mm. elämäntilanne, kiire, terveystottumukset). Pitkittyvällä univajeella on haitallisia vaikutuksia aineenvaihduntaan, puolustusjärjestelmään, vireyteen, oppimiseen, tunteiden säätelyyn ja mielialaan. Univaje voi johtua unen määrän tai laadun riittämättömyydestä.

Toimipisteet

Unihäiriöpoliklinikka, Pasila

Unihäiriöpoliklinikka tarjoaa unihäiriökonsultaatioita.