Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 21.5.2024 16.32

Sisäisen sijaisen työ on omiaan vaihtelunhaluiselle

Asiasanat:
  • Tulehduskeskus
  • infektiosairaudet
  • ihosairaudet

Sairaanhoitajat Noora Ennis ja Mika Räsänen työskentelevät Tulehduskeskuksen sisäisinä sijaisina eli sisseinä infektiosairauksien osastolla K2B sekä infektio-, iho- ja reumasairauksien osasto K4B:llä. Molemmat viihtyvät työssään, koska se on vaihtelevaa, omiin työvuoroihin voi vaikuttaa ja kokeneiden kollegoiden tuki on aina saatavilla.

Tulehduskeskuksen sisäiset sijaiset eli sissit Noora Ennis ja Mika Räsänen

Sisäisenä sijaisena eli sissinä toimivat Noora Ennis ja Mika Räsänen viihtyvät työssään, koska heillä on mahdollisuus vaikuttaa omiin työvuoroihinsa ja saada työhönsä kaipaamaansa vaihtelua. Myös kokeneiden kollegoiden ja hyvien esihenkilöiden tuki on aina saatavilla.

Sisseinä toimivat Räsänen ja Ennis paikkaavat osastoilla äkillisiä henkilöstöpuutoksia sen mukaan, missä heitä kulloinkin kaivataan. Seuraavan päivän työ selviää usein vasta edellisenä päivänä, mutta toisaalta paikka voi vaihtua sairaustapauksen vuoksi vielä samana aamunakin.

Ihan täysiä yllätyksiä työvuorot eivät kuitenkaan ole, vaan niitä voi suunnitella etukäteen. Räsänen ja Ennis tekevät molemmat mielellään aamu- ja iltavuoroja. Viikonloppu- tai yövuoroja ei tarvitse tehdä, jos ei itse halua. 

Aina on myös kokeneiden kollegoiden ja hyvien esihenkilöiden tuki, eikä koskaan tarvitse selvitä yksin.

”Sissinä saa viihtymään se, että on mahdollisuus vaikuttaa omiin työvuoroihinsa ja saan kaipaamaani vaihtelua. Aina on myös kokeneiden kollegoiden ja hyvien esihenkilöiden tuki, eikä koskaan tarvitse selvitä yksin”, sanoo Ennis.

Räsänen ja Ennis työskentelevät samalla osastolla välillä viikon, välillä vain yksittäisen päivän. Molemmat nauttivat vaihtelevasta työstään, jossa omaa osaamistaan pääsee kartuttamaan. Osastot sijaitsevat lähekkäin Meilahden kolmiosairaalassa, joten osastolta toisellekin sujahtaa tarvittaessa nopeasti.

Itselle sopiva tapa työskennellä

Räsäsen houkutteli alun perin HUSiin töihin oma kaveri, joka totesi sen olevan sopivan haasteellinen työpaikka. Räsänen toteaakin erikoissairaanhoidon ja sissinä toimimisen olevan juuri sitä, mitä hän haluaa tehdä.

”HUS on iso ja varma työnantaja. Haluan työskennellä sissinä niin kauan kuin jaksan ja pystyn.”

Sissiksi Räsänen päätyi reumatologian poliklinikalta muutaman kuukauden määräaikaisen kokeilun myötä, joka muuttui sen jälkeen vakituiseksi. Pitkän perehdytyksen aikana ehti nähdä, mitä työ pitää sisällään.

HUS on iso ja varma työnantaja. Haluan työskennellä sissinä niin kauan kuin jaksan ja pystyn.

Molempien mielestä perehdytykseen on osastoilla panostettu huolellisesti. Yhteisessä perehdytyksessä mukana olevat voivat yhteisten viikkojen aikana jakaa kokemuksiaan ja ajatuksiaan. Perehdytykseen osallistuvien taitotasot voivat toisaalta olla hyvinkin erilaisia.

”Infektiosairaudet ovat vahvinta osaamisaluettani, mutta nyt pääsen uutena opettelemaan myös reuma- ja ihosairauksien potilaiden hoitamista”, kertoo muun muassa koronapotilaita hoitanut Ennis.

Tulehduskeskuksen sisäiset sijaiset Mika Räsänen ja Noora Ennis.

Aina tervetullut olo töihin

Räsäselle infektiosairauksien osastolla on paljon tuttua, mutta myös tälle pitkän linjan huslaiselle ja hoitoalan osaajalle löytyy uutta opittavaa.

”Tänne tulevat myös kaikkein harvinaisimmat infektiosairaudet hoidettavaksi, kuten verenvuotokuume ebola. Täällä tarvitaan ihan omanlaistaan erikoisosaamista, esimerkiksi antibioottihoidossa”, sanoo Räsänen.

Koska Räsänen ja Ennis työskentelevät kahdella osastolla, on heillä myös kaksi työyhteisöä. Molemmat kokevat vahvasti kuuluvansa kumpaankin porukkaan.

”Joka kerta on toivottu ja tervetullut olo! Aina voi kysyä apua ja aina autetaan, se on viihtyvyyden kannalta tärkeää”, Ennis toteaa.

 

Teksti: Tiina Tuominen
Kuvat: Mikko Hinkkanen

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.