Raskaus ja imetys: D-vitamiini

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan kalsiumin ja fosfaatin imeytymiseen ja sikiön luuston kehittymiseen. D-vitamiinin puute aiheuttaa luun kasvun ja kehityksen häiriöitä, kuten lapsilla riisitautia ja aikuisilla luuston mineralisoitumisen häiriötä (osteomalasia) ja osteoporoosia. 
 
 

Saantisuositukset

 
  • Raskauden aikana D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa kaikille äideille ympäri vuoden, ruokavaliosta riippumatta.
  • Ensisijaisesti suositellaan D-vitamiinia D3 -muodossa
  • Korkeiden D-vitamiiniannosten vaikutuksista raskauteen on vähän tietoa.
  • Jos alkuraskaudessa on käyttänyt selvästi suurempaa annosta (esim. 50 tai 100mcg/vrk), ei siitä tiedetä aiheutuvan erityistä riskiä. D-vitamiiniannos olisi syytä pudottaa suosituksia noudattavalle tasolle jäljellä olevan raskauden ajaksi ellei lääkäri ole toisin määrännyt.
  • Imetyksen aikana saantisuositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Äidinmaidossa on vähän D-vitamiinia, ja siksi lapsen D-vitamiinilisä on tärkeä. Saantisuosituksia ei kuitenkaan pidä ylittää, koska ei ole tietoa siitä, miten suuret annokset vaikuttavat äidinmaidon D-vitamiinipitoisuuteen.
 
 

D-vitamiinilähteet ravinnossa

 
D-vitamiinin pääasialliset lähteet ravinnossa ovat kala, liha, kananmuna, vitaminoidut maitovalmisteet ja margariinit. D-vitaminoitujen elintarvikkeiden käyttö on raskauden aikana turvallista. Normaalista ruuasta tai auringonvalosta ei voi saada liikaa D-vitamiinia.
 

 


Etkö löytänyt etsimääsi?
Kysy lisätietoa omasta neuvolastasi.