Kohdunkaulan solumuutokset

​Kohdunkaulassa voi esiintyä kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita.  Niiden aiheuttamia solumuutoksia voidaan todeta gynekologisella irtosolunäytteellä (Papa). Jos Papa-kokeessa on  vahvempia solumuutoksia, jatkotutkimuksena tehdään kohdunsuun tähystys, kolposkopia, jonka yhteydessä otetaan koepaloja, vaikka varsinaista syöpää ei epäiltäisikään. Lievempiä muutoksia seurataan Papa-kokeella ja joskus HPV-testillä.

Suurin osa kohdunkaulan muutoksista syntyy 40:n erilaisen papilloomaviruksen aiheuttaman infektion (HPV) seurauksena,  Näistä 40:stä HPV tyypistä 14 voi aiheuttaa solumuutoksia, jotka, tosin harvoin, voivat johtaa kohdunkaulan syövän kehittymiseen esiasteiden kautta vuosien kuluessa. 

Suomessakin tehtyjen tutkimusten mukaan kolme ihmistä neljästä saa elämänsä aikana HPV tartunnan. Virus tarttuu pääasiassa sukupuoliteitse, mutta myös muut tartuntatiet ovat mahdollisia, joskin harvinaisia. Tartunta-aikaa on usein mahdoton määrittää, sillä tartunta on lähes aina oireeton ja solumuutoksia voi tulla vasta vuosien kuluttua tartunnasta. Useimmiten solumuutoksia ei edes synny ohimenevän HPV-infektion aikana. Lääkettä HPV-infektioon ei ole käytettävissä, vaan elimistön oma puolustusjärjestelmä useimmiten tuhoaa virukset. Infektiota estäviä papillomavirusrokotteita on saatavilla, mutta ne eivät paranna jo saatua infektiota. Kaikki kohdunkaulan solumuutokset eivät ole HPV:n aiheuttamia.

Kohdunkaulan solumuutoksien hoito riippuu luonnollisesti löydöksestä. Vahvat ja keskivahvat esiasteet (CIN 2 ja 3) hoidetaan, lievempiä muutoksia seurataan, koska niillä on erittäin hyvä taipumus parantua itsekseen.  Solumuutoksen aiheuttamista HPV infektioista paranee puolet alle vuodessa ja 90 % 2-3 vuodessa. Hoitona käytetään polikliinisesti paikallispuudutuksessa tehtävää sähkösilmukka eli LOOP-hoitoa. Hoidon jälkeen ei tarvita sairaslomaa. Ainoastaan ammekylpy, uinti, tamponinkäyttö ja yhdyntä on kielletty kolmen viikon ajan tulehdusriskiin takia.

HPV voi säilyä iholla tai limakalvolla piilevänä ja aktivoitua myöhemmin uudelleen. Tästä syystä seuranta on tarpeellista, ensin poliklinikkakäynnein ja sen jälkeen normaalissa seulontaohjelmassa. 

Tavallisimmin vakituisessa parisuhteessa virus (tai vasta-aineita) on jo molemmilla, joten kondomin käyttö ei ole tarpeen. Tilapäissuhteissa kondomin oikea käyttö vähentää tartuntariskiä, mutta ei aina suojaa sataprosenttisesti. Tupakointi lisää kohdunkaulan syövän kehittymisriskiä kolminkertaiseksi. Tupakoinnin lopettaminen lisää mahdollisuuksia, että HPV-infektio paranee itsestään.

 

 Hoitopaikat

 

Hyks Naistentautien poliklinikka Ruoholahti

Hyvinkään sairaala Naistentautien poliklinikka

Lohjan sairaala Naistentautien poliklinikka

Raaseporin sairaala
Naistenpoliklinikka

Naistenklinikka Naistentautien poliklinikka

Porvoon sairaala Naistentautien poliklinikka