Luuinfektiot

Luuinfektiolla tarkoitetaan luussa olevaa bakteerin aiheuttamaa tulehdusta. Luuinfektio saa yleisimmin alkunsa leikkaushoidon yhteydessä, ja infektion taustalla on usein vaikea luun avovamma. Luuinfektion syynä saattaa myös olla muualla elimistössä valloillaan oleva tulehdus, joka pääsee lopulta pesimään luuhun. Luussa oleva infektio saattaa olla syynä murtuman luutumattomuuteen.
 

Luuinfektion oireet

Luuinfektio aiheuttaa yleensä paikalliset oireet ja tyypillinen oire on ihon läpi erittyvä märkäinen tulehdus. Joskus luutulehdus voi kuitenkin nostaa myös kuumetta ja aiheuttaa koko elimistön kattavan vakavan tulehduksen.
 

Luuinfektion hoito


Luuinfektiot luokitellaan akuutteihin tai kroonisiin infektioihin, ja infektiotyypin perusteella hoito suunnitellaan yksilöllisesti.

Luuinfektion hoidon kulmakiviä ovat moniammatillinen hoidon suunnittelu, perussairauksien optimointi, huolellinen infektion laajuuden määrittäminen kattaviin kuvantamistutkimuksiin perustuen, tarkka mikrobidiagnostiikka, infektoituneen luun ja pehmytkudosten laaja kirurginen revisio, luun- ja murtumien stabilointi, kuolleen tilan eliminointi, kirurgisesti puhdistetun alueen pehmytkudospeitto, ja oikeaoppinen mikrobiherkkyyteen perustuva antibioottihoito.
 
Luuinfektion hoidossa tarvitaan aina kirurgiaa, ja kirurgiseen hoitoon joudutaan melko usein yhdistämään pitkäkin antibioottihoito. Joskus lievemmissä infektiossa yksi puhdistusleikkaus riittää, mutta useimmiten luuinfektion häätämiseksi potilaalle joudutaan tekemään useita leikkauksia sekä ortopedien että plastiikkakirurgien toimesta. Lopputuloksen kannalta heti alusta alkaen toteutettu oikeaoppinen hoidon suunnittelu onkin oleellista hoidon onnistumisen kannalta.
 

Helsinki Bone Infection Unit


Töölön sairaalaan on perustettu Suomen ensimmäinen luuinfektioiden hoitoon erikoistunut yksikkö ”Helsinki Bone Infection Unit”. Potilaan hoidon suunnitteluun osallistuu heti alusta alkaen ortopedi, plastiikkakirurgi ja infektiolääkäri.