Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Farmakogenetiikka

Asiasanat:
  • farmakogenetiikka
  • geenitestit
  • laboratorio- ja kuvantamistutkimukset

Farmakogenetiikka tutkii perintötekijöiden yksilöerojen vaikutusta lääkevasteeseen.

Kahdeksanpäinen pipetti täyttää oranssissa telineessä olevia näyteputkia.

Lääkehoitoihin vaikuttavien geenimuunnosten määrittämistä voidaan käyttää apuna lääkehoidon valintaan, lääkehoitojen haittavaikutusriskin vähentämiseen ja hoidon tehon parantamiseen.

Farmakogenetiikkaopas sisältää lisätietoa perimän vaikutuksesta lääkehoidon tehoon ja turvallisuuteen. Farmakogenetiikkaoppaasta löytyvät lääkekohtaiset annossuositukset ja se on tarkoitettu lääkkeen määrääjän avuksi tulkittaessa HUS Diagnostiikkakeskuksen B -PGX-D Farmakogeneettinen paneeli -geenitestin tuloksia.

Farmakogenetiikkaoppaasta on julkaistu toinen versio 13.11.2023 (ensimmäinen versio on julkaistu 13.1.2022). Farmakogenetiikkaoppaan suosituksia on täydennetty vastaamaan päivittyneitä kansainvälisiä hoitosuosituksia sekä valmisteyhteenvetoja muun muassa statiinien, masennuslääkkeiden ja antipsykoottien kohdalla. Samalla on päivitetty perinnöllisten muunnosten nimeämistä CYP4F2- ja VKORC1-osatutkimuksissa sekä lisätty solukalvon kuljetusproteiineihin perinnöllisten fenotyyppien lyhenteet (ABCG2- ja SLCO1B1-osatutkimukset). Farmakogenetiikkaoppaaseen on myös päivitetty NUDT15-entsyymin perinnöllisten fenotyyppien esiintyvyys suomalaisessa väestössä.

Farmakogenetiikkaopas päivittyy 13.11.2023

Yhteystiedot

Sähköposti ammattiasiakkaille: farmakogenetiikka@hus.fi

Hintatiedustelut: huslab@hus.fi

Potilasasiakkaiden asiakaspalvelusta saat tietoa sivulta Laboratorion ajanvaraus ja neuvonta.

Terveydenhuollon ammattilaisille suunnatut lääkekonsultaatiopalvelut

Kliinisen farmakologian yksiköt vastaavat terveydenhuollon ammattilaisten lääkekonsultaatiokysymyksiin, jotka voivat koskea joko yksittäistä potilasta ja hänen lääkitykseensä liittyviä asioita (kuten farmakogenetiikkaa) tai myös laajempaa kokonaisuutta.

Konsultaatiopalvelu ei ole tarkoitettu suoraan potilaille, eikä yksiköillä ole omaa vastaanottotoimintaa.

Helsingin ja Turun konsultaatiopalvelut vastaavat myös muualta Suomesta tuleviin konsultaatioihin.Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.