Vuonna 2020 vakiinnutimme Naistenklinikalla hoitomuodon, jossa endometrioosipotilaita hoitaa eri alan ammattilaisista koostuva tiimi. Tavoitteena on mahdollisimman yksilöllinen, potilaan oireita helpottava ja hedelmällisyyttä säästävä hoito.

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia hoidetaan ensisijaisesti hormonaalisesti, mutta vaikeimmissa tapauksissa tarvitaan leikkaushoitoa. Endometrioosi oireilee niin yksilöllisesti, että hyvä hoito voi vaatia monen eri ammattiryhmän asiantuntemusta.

Professori Aila Tiitinen ja dosentti, apulaisylilääkäri Päivi Härkki käynnistivät vuonna 2019 projektin, jonka tuloksena perustimme Naistenklinikalle kahtena päivänä viikossa toimivan endometrioosipoliklinikan. Aiemmin vaativan endometrioosin hoito oli vain yhden erikoislääkärin vastuulla.

”Nyt tiimiimme kuuluu kuusi gynekologia, lapsettomuus-, kipu- ja anestesialääkärit, suolikirurgi, urologi, seksuaaliterapeutti, radiologeja, fysioterapeutteja ja hoitajia”, Päivi Härkki kertoo.

Kehitimme hoitoprosesseja myös taudin leikkaus- ja osastohoidossa. Lisäsimme endometrioosin leikkaushoitoon kolme osaavaa gynekologia yhden aiemmin leikkauksiin keskittyneen lääkärin lisäksi. Leikkauspotilaiden tukena osastolla on endometrioosihoitaja, kolme fysioterapeuttia ja kaksi kivunhoitoon perehtynyttä lääkäriä.

Digihoitopolku ja robottiavusteinen kirurgia kehittävät hoitoa tulevaisuudessa

Olemme ottaneet Naistenklinikalla kärkitavoitteeksi profiloitua yhdeksi Euroopan johtavista keskuksista endometrioosin hoidossa ja erityisesti leikkausta vaativissa tapauksissa.

”Aiomme tulevaisuudessa panostaa vahvasti robottikirurgiaan. Voimme leikata näin nuorten naisten endometrioosia mahdollisimman laadukkaasti ja hedelmällisyyttä säästävästi. Kun tähtäämme Euroopan johtavaksi gynekologisen kirurgian osaajaksi, pystymme hoitamaan myös koko Suomen vaativimpia endometrioositapauksia”, HUSin naistentautien leikkaustoiminnan linjajohtaja Tomi Mikkola kertoo. 

Endometrioosipotilaiden hoitoon olemme tulevaisuudessa suunnittelemassa myös digihoitopolkua, jonka kautta potilas voi saada virtuaalista ja omatoimista ohjausta sairauden hoitoon. Tavoitteenamme on kehittää myös malli psykologiseen tukeen. 

Hoidamme Naistenklinikan ja Ruoholahden naistentautien poliklinikoilla vuosittain yli 2000 poliklinikkakäyntiä endometrioosidiagnoosilla. Endometrioosileikkauksia teemme Naistenklinikalla vuosittain 350–400. Endometrioosipoliklinikka toimii osana Naistenklinikan naistentautien poliklinikkaa.