År 2020 etablerade vi en behandlingsform på Kvinnokliniken där endometriospatienter vårdas av ett team som består av specialister inom olika områden. Målet är en behandling som är så individuell som möjligt och som lindrar patientens symtom och sparar fertiliteten.

Endometrios, eller livmoderslemhinneinflammation, behandlas främst hormonellt, men i de allvarligaste fallen behövs operationsbehandling. Endometriossymtomen är så individuella att en bra behandling kan kräva expertis från många olika yrkesgrupper.

Professor Aila Tiitinen och docent, biträdande överläkare Päivi Härkki startade 2019 ett projekt som resulterade i att vi grundade en endometriospoliklinik på Kvinnokliniken som är öppen två dagar i veckan. Tidigare hade endast en specialist ansvaret för behandlingen av krävande endometrios.

”Nu består vårt team av sex gynekologer, infertilitets-, smärt- och anestesiläkare, tarmkirurg, urolog, sexualterapeut, radiologer, fysioterapeuter och sjukskötare”, berättar Päivi Härkki.

Vi utvecklade behandlingsprocesser även för operationsbehandling och avdelningsvård av sjukdomen. Utöver en läkare som tidigare koncentrerat sig på endometriosoperationer fick vi tre skickliga gynekologer till för operationsbehandling av endometrios. Som stöd för operationspatienterna har avdelningen en endometriosskötare, tre fysioterapeuter och två läkare som är insatta i smärtlindring.

Digitala vårdtjänsten och robotassisterad kirurgi utvecklar behandlingen i framtiden

På Kvinnokliniken har vi gjort det till en topprioritet att profilera oss som ett av Europas ledande centrum i behandlingen av endometrios och särskilt i fall som kräver operation.

 ”I framtiden har vi för avsikt att satsa stort på robotkirurgi. På så sätt kan vi operera endometrios hos unga kvinnor så högkvalitativt som möjligt och spara fertiliteten. När vi siktar på att bli Europas ledande expert på gynekologisk kirurgi kan vi även behandla de mest krävande fallen av endometrios i hela Finland”, säger Tomi Mikkola, linjedirektör för gynekologiska operationsverksamheten på HUS.

I framtiden planerar vi också en digital vårdtjänst för endometriospatienter som gör att patienten kan få virtuell och självständig vägledning i hur sjukdomen ska behandlas. Vårt mål är också att utveckla en modell för psykologiskt stöd. Vi sköter årligen mer än 2 000 poliklinikbesök med endometriosdiagnos på Kvinnokliniken och Gräsvikens poliklinik för kvinnosjukdomar. På Kvinnokliniken genomför vi 350–400 endometriosoperationer varje år. Endometriospolikliniken utgör en del av polikliniken för kvinnosjukdomar på Kvinnokliniken.