Vuosien 2020–21 aikana koronaviruspotilaiden lääkehoito on kehittynyt nopeasti ja uusia viruslääkkeitä odotellaan markkinoille.

Epidemian alkaessa koronavirustautiin ei tunnettu yhtään toimivaa lääkettä tai muuta parannuskeinoa. Vakavasti sairastuneita pidettiin hengissä lisähapen tai hengityskonehoidon avulla, kunnes he alkoivat itsestään toipua.

Nyt koronaviruspotilaiden hoidossa käytetään useita lääkkeitä:

  • verenohennuslääkkeitä verisuonitukosten estämiseksi
  • tulehdusta hillitseviä lääkkeitä, kuten deksametasonia tai muita glukokortikoideja, tosilitsumabia ja anakinraa
  • viruslääkkeitä, joista ensimmäisenä käytössä on remdesiviiri

Lisäksi käytetään kuumetta alentavia lääkkeitä ja yskäoireita lievittäviä lääkkeitä, kuten limaa ohentavia lääkkeitä, yskänärsytystä hillitseviä lääkkeitä tai keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä. Tarvittaessa käytetään antimikrobilääkkeitä, jos potilaalla on virusinfektion lisäksi myös bakteeritulehdus.

Verenohennuslääkkeet merkittävä hoidon parannus

Melko pian epidemian alun jälkeen huomattiin koronavirusinfektion aiheuttavan verisuoniin runsaasti tukoksia, jotka johtivat myös vaarallisiin keuhkoveritulppiin. Sairaalaan joutuneille potilaille alettiin antaa verenohennuslääkkeitä huhtikuussa 2020. Kotihoidossa olevien veritukoksen riskiryhmiin kuuluvien potilaiden verenohennuslääkitys organisoitiin yhdessä kuntien kanssa vuodenvaihteessa 2020–21.

”Verenohennuslääkkeiden käytön aloittaminen riskiryhmään kuuluvilla potilailla oli merkittävä hoidon parannus”, sanoo teho- ja kivunhoidon linjajohtaja Minna Bäcklund.

Tulehdusta hillitsevien lääkkeiden käyttö koronaviruspotilailla alkoi vuoden 2020 syksyllä. Ne hillitsevät tulehdusta ja estävät tai hoitavat siihen liittyvää keuhkovauriota. Vaikuttavana aineena näissä lääkkeissä on pääosin kortisoni. Jossain tapauksissa voidaan harkita myös muita tulehduslääkkeitä.

”Kokonaisuutena tulehduksenestolääkitys on parantanut sairaalaan joutuvien tilannetta ja hillinnyt monen potilaan infektioon liittyviä tulehdusreaktioita”, kertoo keuhkosairauksien linjajohtaja Paula Kauppi.

Viruksen lisääntymistä estävistä viruslääkkeistä markkinoilla on jo remdesiviiri. Uusia viruslääkkeitä odotetaan vielä kevään 2022 aikana.