Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 2.7.2024 08.55

Tekonivelleikkaus vapauttaa liikkumaan

Asiasanat:
  • vastaanotolla
  • tekonivel

Tekonivelleikkaus voi parantaa elämänlaatua merkittävästi, kun nivelvauriot aiheuttavat kipua ja rajoittavat liikkumista. Tavallinen syy leikkaukselle on nivelrikko, mutta myös muihin tilanteisiin tekonivelkirurgia tuo helpotusta. Tule mukaan tekonivelkirurgi Joni Puolannon vastaanotolle oppimaan tekonivelleikkauksista.

Skip video

Tekonivelleikkausta tarvitaan yleensä silloin, kun nivelessä on merkittäviä vaurioita, jotka aiheuttavat kipua, rajoittavat liikkumista tai heikentävät toimintakykyä merkittävästi, eikä muusta hoidosta ole saatu riittävää apua. Tekonivelleikkaus voi tulla ajankohtaiseksi minkä tahansa ikäiselle, vaikka leikkauksissa painottuvatkin iäkkäämmät potilasryhmät.
 
Tavallisesti tekonivelleikkauksen taustalla on nivelrikko tai jonkinlaisen vamman jälkitila. Myös erilaiset tulehdukselliset nivelsairaudet, kuten reuma voi aiheuttaa tarpeen tekonivelelle. Nuoremmilla potilailla syynä on usein synnynnäiset tai kehitykselliset poikkeavuudet.

Tekonivelkirurgin vastaanotolta kohti leikkaussalia

Vastaanotolla tehdään aluksi kartoitus potilaan tilanteesta ja vaivan luonteesta. Rutiininomaisten tutkimusten ja testien avulla pyritään hahmottamaan, lähdetäänkö liikkumaan kohti tekonivelleikkausta. 

”Me potilaan kanssa yleensä keskustellaan riskeistä ja hyödyistä leikkaukseen liittyen ja sitten yhdessä päätetään, onko leikkaus perusteltu”, Puolanto kertoo.
 
Ennen leikkausta on tärkeä huolehtia yleisestä terveydestä. Taustalla mahdollisesti olevat sairaudet tulee hoitaa mahdollisimman hyvään hoitotasapainoon. Lisäksi potilaan on hyvä huolehtia riittävästä ravitsemuksesta ja aktiivisuuden ylläpitämisestä. Nikotiinituotteiden lopettaminen tai vähentäminen on myös tärkeää. 

Leikkaus saattaa jännittää potilasta, mutta tekonivelkirurgia on vuosien saatossa kehittynyt esimerkiksi implanttien ja leikkaustekniikan osalta niin, että leikkaukset ovat yleisesti ottaen hyvin turvallisia.

Tekonivel on yleensä elinikäinen kaveri 

Toipumisen nopeus vaihtelee, mutta noin 6–12 viikon kuluessa potilas saavuttaa yleensä suhteellisen normaalin toimintakyvyn. Paraneminen tosin jatkuu vielä tämänkin jälkeen. ”Tyypillisesti vielä noin vuosi tai jopa kaksi vuotta leikkauksesta jatketaan toipumista”, kertoo Puolanto.

Monia potilaita mietityttää se, kauanko tekonivel kestää ja tarvitseeko sitä vaihtaa jossain vaiheessa. 

”Tekonivel kestää pääasiassa hyvin pitkään ja valtaosalla potilaita tekonivel on elinikäinen. Eteen voi tietysti tulla joku harvinainen syy, kuten nivelen rikkoutuminen tai kuluminen, jonka takia tekonivel joudutaan vaihtamaan uuteen”, Puolanto sanoo. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.