Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 22.3.2024 08.43

Kun uni ei tule, unihoitaja Tuula auttaa

Asiasanat:
  • Husari
  • unihäiriö
  • unettomuus

Unihäiriöpoliklinikalla työskentelevällä Tuula Tanskasella on vuosikymmenten kokemus unihäiriöiden hoidosta HUSissa. Kun uni ei tule, Tuula kollegoineen auttaa.

Tuula Tanskanen

Unihäiriöpoliklinikalla tarjotaan vaativaa unihäiriödiagnostiikkaa, kohdennettuja hoitointerventioita vaikeisiin unihäiriöihin sekä reaaliaikaista etäkonsultaatiota perusterveydenhuoltoon. Poliklinikkatyön lisäksi Tuula Tanskanen on mukana unettomuuden Käypä hoito -suosituksen päivitystyössä.

Unettomat yöt ovat tuttuja sairaanhoitaja Tuula Tanskaselle jo melkein 30 vuoden takaa. Hän tuli tuolloin perushoitajaksi juuri perustettuun Meilahden sairaalan keuhkoklinikan unilaboratorioon. Siellä tehtiin ilta- ja yövuoroissa laajoja unitutkimuksia potilaille, joilla epäiltiin unen aikaisia hengityshäiriöitä, kuten uniapneaa.

Sittemmin Tanskanen on opiskellut sairaanhoitajaksi, hoitanut uniapneapotilaita Lohjan sairaalan keuhkopoliklinikalla ja viettänyt myös vapaa-aikaansa unen parissa Suomen Unihoitaja- ja Unitutkimusseurojen hallituksissa.

Nykyään hän työskentelee HUSin unihäiriöpoliklinikalla ja tekee samalla väitöskirjaa unen hoitamisesta vakavassa mielenterveyden häiriössä.

Uni on luonnostaan häiriöille herkkää

Unettomuuden voi laukaista esimerkiksi jokin iso elämänmuutos. Potilaalla on usein samaan aikaan unettomuuden kanssa erilaisia sairauksia ja oireita, jotka häiritsevät unta yöllä ja vireyttä päivällä.

”Uni on luonnostaan häiriöherkkää, joten on normaalia, että se häiriintyy esimerkiksi sairauden, kivun tai elämässä tapahtuvien muutosten vuoksi. Unettomuusoireet ovat ohimeneviä, mutta unettomuushäiriöstä puhutaan silloin, kun uniongelmat ovat kestäneet yli kolme kuukautta ja unettomuus itsessään on alkanut huolestuttaa ja heikentää toimintakykyä”, Tanskanen muistuttaa.

Ratkaisuna unettomuuden kognitiivinen käyttäytymisterapia

Unettomuushäiriön ensisijainen hoitomuoto on unettomuuden kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT-I). Sillä vaikutetaan unen säätelyyn ja unettomuutta ylläpitäviin mekanismeihin. Hoitotapaamisia on yleensä 4-7.

”Hoidon yhtenä tavoitteena on, että potilas ei olisi enää niin huolissaan unestaan. Hänellä saattaa olla haitallisia, huolta lisääviä uskomuksia unesta, esimerkiksi, että nukun aina huonosti tai en voi tehdä mitään parantaakseni untani. Näitä ajatuksia opetellaan tunnistamaan ja haastamaan. Lisäksi potilaat saattavat toimia unelle haitallisella tavalla, kuten varaavat huomattavan ison osan vuorokaudesta unelle. Tällöin nukkumiselle varattua aikaa rajataan”, Tanskanen kertoo.

”Hoito edellyttää potilaalta sitoutumista, sillä hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi vastaanotolla opittuja hoitomenetelmiä olisi tärkeää aktiivisesti käyttää arjessa tapaamisten välillä. Tärkein yksittäinen työkalu on unipäiväkirja.”

HUSissa kehitetty unettomuuden nettiterapia on parantanut hoidon saatavuutta ja se on tutkitusti tehokasta: lähes kaikilla oireet lievenevät ja noin kolmasosa paranee unettomuudesta.

Unihäiriöpoliklinikka tarjoaa apua vaikeimpiin unihäiriöihin

Potilas voi saada lähetteen unihäiriöpoliklinikalle esimerkiksi, jos hänen unettomuutensa ei ole lievittynyt riittävästi CBT-I-hoidolla.  

”Tyypillisellä potilaallani on useita unihäiriöitä yhtä aikaa; esimerkiksi unettomuus, uni-valverytmihäiriö ja uniapnea. Potilas on ehkä jo käynyt unettomuuden nettiterapian, uniapnean CPAP-hoitoon sitoutumisessa on haasteita ja uni-valverytmi on epäsäännöllinen tai viivästynyt. Lisäksi hänellä voi olla keskivaikea masennus. Näihin sitten kohdennetaan räätälöidysti hoitoa ja ohjausta”, Tanskanen kertoo.

Unettomuuden omahoito

Unettomuutta voi yrittää hoitaa ensin kotikonstein. Tässä vinkkejä omahoidon tueksi.

Jos univaikeudet jatkuvat, on syytä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen puheille, jolloin niitä voidaan selvittää ja hoitaa.

Teksti: Tiina Henttonen
Kuva: Hanna Raijas-Turva

Husari 1/2024

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.