Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 3.5.2024 12.41

Verso Vision valvoo vaeltelevia potilaita ja estää kaatumisia

Asiasanat:
  • Sydän- ja keuhkokeskus
  • potilasturvallisuus
  • hoitotyö

Kaatuminen on yleisin tapaturma sairaaloissa. Tekoälyn avulla kaatumisia voidaan kuitenkin ehkäistä.

Hoitajat Pia Ellis ja Kim Lindström.

Sairaanhoitaja Pia Ellis ja lähihoitaja Kim Lindström ovat olleet tyytyväisiä Verso Visionin käyttöönottoon. Huoneet, joissa järjestelmä on käytössä, on merkitty vihreällä sydämellä.

Hoitajan taskussa oleva puhelin alkaa hälyttää. Pian sen näytölle avautuu näkymä potilashuoneeseen, jossa potilas on hivuttautumassa yli sängyn laitojen.  

Seuraavaksi hälytys soi osaston käytävällä. Käytävän näytölle ilmestyy teksti ”vuoteesta nousu” sekä potilaan huoneen numero. Ennakkohälytyksen ansiosta potilas ehditään napata kiinni ja saatella takaisin vuoteeseen ennen kuin hän kaatuu ja satuttaa itsensä.  

Ongelma: Sairaalakaatumiset aiheuttavat inhimillistä ja taloudellista haittaa 

Yleisin tapaturma sairaaloissa on kaatuminen. Eniten potilaat kaatuvat kuntoutuksessa, neurologisissa yksiköissä ja psykogeriatriassa. Kaatujista 80 prosenttia on yli 60-vuotiaita.  

Kaatumiset aiheuttavat haittaa 47 prosentille kaatujista. Ne johtavat pahimmillaan vakaviin loukkaantumisiin, murtumiin, kallonsisäisiin vuotoihin ja aivovammoihin.  

Sairaalakaatumisesta syntyy kustannuksia, vaikka siitä ei tulisi potilaalle vammaa. Kustannuksia tulee muun muassa tutkimuksista, seurannasta, lääkityksestä ja hoitojakson pidentymisestä. Lisäksi kaatumiset vievät paljon hoitohenkilökunnan aikaa ja resursseja.  

Kaatumistapaturmien aiheuttamia täsmällisiä kustannuksia HUSissa on vaikea arvioida, koska varsinaista tutkimusta ei ole Suomessa tehty. Kustannukset eivät myöskään ole vertailukelpoisia esimerkiksi Yhdysvaltoihin.  

”Eri tutkimuksissa sairaanhoidon kustannukset ovat tavallisesti vaihdelleet 1 000–20 000 euron välillä potilasta kohden. Mutta esimerkiksi lonkkamurtuman hoidon kustannukset potilaan ensimmäisenä vuonna ovat yli 30 000 euroa”, sanoo kehittämispäällikkö Anniina Heikkilä HUSin hoitotyön johdosta.  

Ratkaisu: Tekoälyn avulla toimiva Verso Vision -järjestelmä hälyttää kaatumisriskistä

HUSin Sydän- ja keuhkokeskus on mukana tutkimushankkeessa, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka paljon uuden teknologian avulla voidaan vähentää sairaalakaatumisia.  

Verso Vision -kaatumisenestojärjestelmä on ollut käytössä Meilahden kolmiosairaalan keuhkosairauksien osastolla 6B marraskuusta 2023 lähtien. Verso Vision analysoi tilaa ja liikettä potilashuoneessa tekoälyn ja videoanalytiikan avulla. Järjestelmä hälyttää riskitilanteista, jotka voivat johtaa potilaan kaatumiseen. 

Lähinnä potilashuonetta oleva reagoi hälytykseen.

Osastolla on alusta asti sovittu, että hälytyksiin reagoi se, joka on lähinnä potilashuonetta.  

”Sama sääntö koskee hoitajia, lääkäreitä ja vaikka laitoshuollon henkilökuntaa”, kertoo sairaanhoitaja Pia Ellis, jonka mukaan järjestelmästä on ollut apua vähintään viikoittain.  

Järjestelmää voi käyttää erilaisille potilastyypeille. Osan kohdalla hälytys tulee, kun vain käsi tai jalka nousee laidan yli. Toisille potilaille hälytyksen voi asettaa niin, että he voivat ruokailla sängyn laidalla, mutta järjestelmä aktivoituu, kun he nousevat seisomaan. Verso Vision hälyttää myös silloin, kun joku kaatuu.  

Järjestelmästä hyötyvät monenlaiset potilasryhmät, kuten teho-osastolta tulleet, muistisairaat, iäkkäät ja letkuissa kiinni olevat henkilöt, joiden ei ole hyvä nousta sängystä omin päin. Verso Vision on tällä hetkellä käytössä osastolla viidessä huoneessa ja sen saa suljettua, jos sitä ei tarvita.  

Potilaan hyöty järjestelmästä on ollut 100 prosenttia.

Ellis arvioi, että vaeltelevan potilaan hyöty Verso Visionista on ollut jopa 100 prosenttia. Satsaus maksaa itsensä nopeasti takaisin, kun kaatumisia ja pahoja loukkaantumisia on jo nyt saatu vähennettyä.  

”Kerran ehdin juuri ottaa kopin, kun potilas oli jo kiivennyt laitojen yli. Kun hälytyksen jälkeen tulin huoneeseen, potilas seisoi jo keskellä lattiaa ja oli lähdössä liikkeelle. Verso Vision tuo meille ehdottomasti lisäturvaa”, kuvailee lähihoitaja Kim Lindström yhtä vähältä piti -tilannetta.  

 Kaatumisenestojärjestelmä on 6B:n lisäksi käytössä muuallakin Kolmiosairaalassa. Lisäksi sitä hyödynnetään joillakin osastoilla Tornisairaalassa, Siltasairaalassa, Peijaksessa ja Jorvissa.  

Verso Vision -hälytys puhelimessa ja tietokoneen ruudulla.
Verso Vision hälyttää sekä puhelimessa että tietokoneella. Hälytykseen reagoi se, joka on lähimpänä potilashuonetta.

Mikä Verso Vision? 

  • Tietokoneohjelmisto, joka analysoi tilaa ja liikettä potilashuoneessa tekoälyn ja videoanalytiikan avulla ilman ihmissilmää. Ei tallenna videokuvaa.  
  • Tunnistaa potilaan ja ei-potilaan ja hälyttää vasta, kun huoneessa on pelkkiä potilaita.  
  • Järjestelmä tunnistaa riskitilanteet ja lähettää automaattisesti hälytyksen hoitajakutsujärjestelmän kautta.  
  • Järjestelmällä ennaltaehkäistään kaatumisia, vaelteluja ja muita vaaratilanteita.  
  • Hoitaja pystyy asettamaan kullekin potilaalle yksilölliset hälytykset potilaan tarpeen mukaan, esimerkiksi vuoteesta nousulle, vuoteesta tai huoneesta poistumiselle ja kaatumiselle. Myös WC:ssä vietettyä aikaa voidaan mitata.  

Teksti ja kuvat: Tiina Tuominen

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.