Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 2.10.2023 10.04

Synnytyksen jälkeen vauvan kanssa Perhepesähotelliin

Asiasanat:
  • Husari
  • synnytys
  • Perhepesähotelli

Keskellä Meilahtea on hotelli, jossa tuoreet vanhemmat saavat rauhassa tutustua uuteen tulokkaaseen.

Satu Laiho, Kamran Bidel ja kätilö Jenna Mandelin

Tuoreet vanhemmat Satu Laiho ja Kamran Bidel harjoittelevat lapsen perushoitoa kätilö Jenna Mandelinin opastuksella Perhepesähotellissa. Vauvan hoito on lähtenyt hyvin käyntiin.

Kivenheiton päässä Meilahden sairaala-alueelta löytyy hotelli, jossa ei kuitenkaan majoitu aivan tavanomaisia seurueita, vaan tuoreita perheitä. Kyseessä on HUSin Perhepesähotelli, jossa terveet synnyttäneet viettävät ensihetket vauvansa ja mahdollisen muun perheen kanssa.

Puoli kahdeksalta kansliassa käy kuhina. Aamupalaverissa käydään läpi päivän kulkua: millaisia perheitä Perhepesässä on, ja ketkä henkilökunnasta heidän luonaan käyvät. Aamuvuorossa kätilöitä on neljä. Iltavuoroissa heitä on kolme ja yössä kaksi.

Kätilö ja päivän vuorovastaava Jenna Mandelin istahtaa aamupuurolle. Omaan työvuoroon sisältyy tänään neljän eri perheen tapaamiset.

“Tämä lista on hyvin epätavallinen. Tyypillisempää on, että perheitä on kuusi.”

Mandelinin seuraksi istahtaa kätilö Silva Puukko. Hänellä on tiedossa poliklinikkapäivä.

Aamupalan jälkeen Mandelin käy vielä perheiden tiedot läpi ja lähtee kierrokselle. Lastenlääkäri tulee Perhepesään yleensä puoli yhdeksältä. Jotta perhe pääsee kotiutumaan, täytyy lastenlääkärin ensin tarkistaa vauvan vointi.

Perustyötä Mandelin kuvaa ihanaksi, koska työssä on mahdollista kohdata ihmiset rauhassa.

“Lisäksi meillä on ihan mielettömän hyvä työilmapiiri ja ihanat lähiesihenkilöt. Tulen töihin joka kerta hyvillä mielin, vaikka kuudetta aamua putkeen.”

Hotellihuone vauvan sängyllä ja hoitopöydällä

Mandelin käy kysymässä Satu Laihon ja Kamran Bidelin kuulumisia.

Huone on kuin tavallinen hotellihuone, mutta siellä on vauvan sänky ja hoitopöytä. Vauva pötköttää sängyssä sinisen nallepeiton alla. Jokaisessa huoneessa on tabletti, jolla voi viestiä henkilökunnan kanssa. 

Nyt uusi tulokas alkaa näyttää nälän merkkejä, joten aika on hyvä imetyksen opetteluun.

“Vauva on esimerkillinen syöjä”, Mandelin kehuu.

Perhepesähotelliin valitaan perheet tiettyjen kriteerien perusteella. Äidillä ei esimerkiksi voi olla perussairautta, joka vaikuttaa synnytyksen jälkeiseen toipumiseen tai vastasyntyneen seurantaan. Perhepesään pääsee siirtymään 6–12 tunnin kuluttua synnytyksestä. Huoneessa voi yöpyä myös puoliso tai muu tukihenkilö.

Kumarin perhe ja kätilö Silva Puukko Perhepesähotellissa
Kätilö Silva Puukko käy tervehtimässä Kumarin perheen vanhempia ja vauvaa Perhepesähotellissa. Perheen uutta tulokasta oli tervehtimässä myös vauvan isoäiti.

Perhepesässä apua on saatavilla ympäri vuorokauden

Mandelin ja muut Perhepesän kätilöt seuraavat perheen vointia vähintään kolme kertaa vuorokaudessa. Tarpeen mukaan annetaan myös imetysohjausta ja muuta tukea. Apua on saatavilla ympäri vuorokauden aina, kun tarve vaatii.

Yhdessä huoneista nukkuu pieni Oskar-vauva. Äiti Sara Sammallahti ja isä Holger Schmeing kertovat, että saksalaiseen tapaan vauvan nimi kerrotaan heti kaikille.

“Kaikki on ollut ihanaa, tämä on ollut todella hyvä kokemus”, Sammallahti sanoo.

Schmeing jatkaa, että sairaalassa ja perhepesässä on ollut koko ajan turvallinen olo. Sammallahti on töissä Naistenklinikalla, joten kokemus oli siinä mielessä erilainen.

“Vaikka olen nähnyt synnytyksiä monta kertaa, joka kohdassa kerrottiin, mitä tapahtuu. Supistusten välissä esittelin miehelle kollegoita”, Sammallahti sanoo nauraen.

Tyytyväisiä synnyttäjiä ja vauvoja

Kello lähenee neljää ja aamuvuorolaisten päivä alkaa olla pulkassa. Päivä on ollut “historiallisen hiljainen”. Yleensä Perhepesässä on jopa 19 perhettä vauvoineen, nyt vain seitsemän.

Silvalla on tänään ollut poliklinikkapäivä, ja asiakkaita on käynyt kahdeksan.

“Asiakkaat ovat tänäänkin lähteneet kotiin tyytyväisinä.”

Teksti: Suvi Pärnänen
Kuvat: Mikko Hinkkanen

Husari 3/2023

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.