Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 14.12.2023 13.11

Osatyökykyinen Iris Rasi saa työstä mielekkyyttä elämään

Asiasanat:
  • Husari
  • Hyvinkään sairaala
  • välinehuolto

Hyvinkään sairaalan välinehuoltokeskus työllistää kolme kehitysvammaista osatyökykyistä osana HUSin vastuullisuusohjelmaa. Lähetti-vahtimestari Iris Rasille työ tuo elämään mielekkyyttä.

Tiina Raunio ja Iris Rasi Hyvinkään sairaalan välinehuollossa

Iris Rasi (oik.) kehuu työyhteisöä ja sen hyvää henkeä. Hän vie öljytyt kulmakappaleet välinehuoltaja Tiina Rauniolle pakattavaksi sterilointia varten.

Hammashuollon instrumentteihin kuuluvat kulmakappaleet on ensin pesty ja desinfektoitu, kun lähetti-vahtimestarina työskentelevä Iris Rasi nostelee vielä lämpimät kulmakappaleet kuivauskaapista, tarkistaa kunnon ja öljyää ne.

”Olen viihtynyt todella hyvin töissä ja työporukassa on hyvä huumori. Joka päivä on mielekästä tulla töihin, vaikka itsellä olisi huono päivä”, hän kertoo.

”Kulmakappaleiden öljyäminen on suosikkitehtäväni. Teen myös muita tehtäviä, pesen esimerkiksi kuljetuslaatikoita.”

Öljyämisen jälkeen hän vie kulmakappaleet välinehuoltajalle pakattavaksi ja steriloitaviksi, jotta jokaiselle hammashoidon potilaalle on lopulta valmiina yksilölliset steriilit instrumentit.

Välinehuoltokeskuksessa huolletaan instrumentteja Hyvinkään sairaalan leikkausosaston, muiden yksiköiden sekä Keusoten ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueiden suun terveydenhuollon tarpeisiin.

Räätälöidylle työlle on tarvetta

Rasi on koulutukseltaan toimitilahuoltaja ja hänellä on aiempaa kokemusta esimerkiksi siivoustyöstä koulussa. Välinehuoltokeskukseen hän tuli aluksi työkokeiluun marraskuussa 2021.

”Työvalmentaja ehdotti tätä työtä ja tänne jäin”, hän hymyilee.

Rasi ja kaksi muuta osatyökykyistä toimivat erilaisissa avustavissa tehtävissä.

”Aika monessa työpaikassa olen aiemmin törmännyt ennakkoluuloihin, mutta täällä oli heti hyvä vastaanotto”, hän kertoo.

”Osatyökykyisille pitäisi olla enemmänkin tällaisia työmahdollisuuksia. Pystymme tekemään töitä siinä missä muutkin, kun työtä on räätälöity oman voinnin ja kykyjen mukaan.”

Iris Rasi Hyvinkään sairaalan välinehuollossa
Huollettavat instrumentit on värikoodattu toimipisteen mukaan. Valkoinen tarkoittaa Nurmijärven kirkonkylää, kertoo Iris Rasi.

Monimuotoinen työyhteisö on kaikkien etu

Soveltuvien työtehtävien suunnittelussa oli mukana koko noin 40 välinehuoltajan työyksikkö, kertoo osastonhoitaja Johanna Laine.

”Olemme olleet kaikki äärettömän tyytyväisiä siitä, että olemme saaneet Iriksen, Sakun ja Juhan työyhteisöömme. Olemme mahdollistaneet työpaikan hankalasti työllistyville, mutta ajattelemme mieluummin, että olemme saaneet itse tästä paljon enemmän”, Laine sanoo.

Välinehuoltajat pystyvät keskittymään koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Avustavien työntekijöiden työ on myös parantanut potilasturvallisuutta. Yhden osatyökykyisen vastuulla on tarkistaa, että leikkausosastoille menevissä konteissa on jokaisessa suodattimet.

Iris Rasi työskentelee osa-aikaisesti kolmena päivänä viikossa. Vapaa-ajallekin riittää ohjelmaa, kuten suosikkijoukkueen kotipelit.

”Olen Jokerit-fani henkeen ja vereen. Kesällä käyn festareilla ja talvella keikoilla.”

Teksti: Maria van der Meer
Kuvat: Ville Männikkö

Husari 4/2023

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.