Raskaus, ruokamyrkytys ja vatsatauti

Ruokamyrkytys on bakteerin tai viruksen aiheuttama ruoasta saatu suolistotulehdus. Suomessa yleisimpiä taudinaiheuttajia ovat norovirus, rotavirus, kampylobakteeri ja salmonella. Myös stafylokokki- bakteerit voivat tuottaa ruokaan myrkkyjä, jotka voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Ulkomailta saatu ruokamyrkytys on yleisimmin salmonellan aiheuttama. Oireet alkavat yleensä alle vuorokauden kuluessa ruokailusta. Yleisimmät oireet ovat ripuli, pahoinvointi, oksentelu, vatsan kouristelu ja kuume.

Norovirus ja rotavirus tarttuvat myös ihmisestä toiseen, ja aiheuttavat tyypillisesti epidemioita kevättalvella.

Tavallinen ruokamyrkytys tai vatsatauti ei ole riski sikiölle. Tilanne voidaan useimmiten hoitaa kotona huolehtimalla riittävästä nesteytyksestä, suolojen saannista ja levosta. Jos ripuli on rajuoireinen tai siihen liittyy korkea kuume tai jos uloste on silmämäärin veristä, on hakeuduttava hoitoon. Lääkäriin kannattaa myös hakeutua, jos äidin vointi huononee entisestään tai jos oireet pitkittyvät.