Raskaus ja punkin purema

Puutiaiset levittävät sekä borreliaa (Lymen borrelioosi) että aivokuumetta (puutiaisenkefaliitti, Kumlingen tauti).  Punkit ovat aktiivisia huhtikuusta marraskuuhun. Puutiaisen levittämä borrelioosi tai aivokuume ei ole todistetusti aiheuttanut sikiövaurioita. Punkin puremaan kannattaa kuitenkin suhtautua aina vakavasti. Punkki tulee poistaa välittömästi (kts. alla ’Jos punkki on jo purrut’).

Lymen borrelioosin estoon ei ole olemassa rokotetta. Puutiaisaivokuumetta estämään on olemassa rokote, joka ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Rokotetta voi selkein aihein antaa raskauden aikana (paljon luonnossa liikkuvat ja riskialueilla pitkään oleskelevat). Imetyksen aikaiselle rokotukselle ei ole estettä. 

Seuraavia neuvoja kannattaa noudattaa välttääkseen punkin pureman:  

  • Suojaava vaatetus: vaalea pitkähihainen ja -lahkeinen vaatetus, housunlahkeet sukkien sisään tai pitkävartiset saappaat.
  • Vaatteiden ja ihon tarkastus punkkialueella oleskelun jälkeen.
  • Lemmikkieläimien tarkastus, koska ne voivat kuljettaa punkkeja sisätiloihin. Lemmikkieläimiä ei pitäisi ottaa sänkyyn. 

 

Jos punkki on jo purrut: 

Poista se välittömästi. Kiinnittynyt puutiainen irrotetaan mekaanisesti joko pinsetillä suoraan ulos vetämällä tai kostutetun sormenpään alla pyörittäen. Apteekeista saa tarkoitukseen kehitettyjä pinsettejä. Suositeltava tapa on poistaa punkki tarttumalla sitä niin läheltä ihoa kuin mahdollista esim. pinseteillä tai punkinpoimijalla ja vetämällä se suoraan pois varoen suuosien jäämistä ihoon. Puutiaista tulisi varoa käsittelemästä rajusti, koska puutiaisen pää voi muuten jäädä ihoon ja aiheuttaa märkäisen infektion. Pää poistuu tällöin aikaa myöten itsestään haavaeritteen mukana.


  • Raskaana olevan kannattaa aina konsultoida lääkäriä, jos punkki on purrut.
  • Oireettomia punkin puremia ei yleensä hoideta antibiootilla. Raskauden aikana mikrobilääkehoitoa voidaan tapauskohtaisesti harkita, jos puutiaisaltistus on todennäköinen. Mikrobilääkehoito tehoaa borreliaan.
  • Seuraa punkin purema-aluetta, jos siihen muodostuu punoittavaa ihottumaa tai ilmaantuu yleisoireita, on hakeuduttava lääkäriin.
  • Antibioottihoitona käytetään ensisijaisesti amoksisilliinia, joka on turvallinen sekä raskauden että imetyksen aikana.
  • On tärkeää muistaa, että punkki tulisi poistaa vuorokauden sisällä, koska borrelia -infektion riski suurenee ajan kuluessa. Puutiaisaivokuume sensijaan voi tarttua jo hyvin lyhytaikaisesta altistumisesta.
  • Puhdista haava desinfektioaineella, ja pese kädet vedellä ja saippualla.​