Raskaus ja imetys: Ajankohtaista

21.3.2018
Siitepöyallergia on tavallista, mutta allergia-oireita voi onneksi hoitaa turvallisesti myös raskauden aikana. Ensisijaisesti paikallisiin oireisiin voi käyttää apteekista saatavia paikallisesti annosteltavia itsehoitolääkkeitä. Myös pitkään käytössä olleet suun kautta otettavat antihistamiinit setiritsiini tai levosetiritsiini ja loratadiini tai desloratadiini ovat käyttökelpoisia. Raskauden aikana sopivat valmisteet sopivat myös imetyksen aikaiseen käyttöön. 
Lue lisää (Allergia ja astma​)

29.1.2018
Nousiaisten juomavesi saastunut
Yle uutiset tiedotti viikonloppuna Nousiaisten kunnan juomavesiverkoston saastumisesta. Vesinäytteistä löydettiin lauantaina koliformisia bakteereita ja E.colia. Nousiaisten kunta kehottaa edelleen varotoimenpiteisiin veden käyttöön liittyen. ( Yle uutiset)
Pohjavedessä ei normaalisti ole mikrobeja, päinvastoin kuin pintavedessä. Mikrobien takia käsittelemätöntä pintavettä ei käytetä juomavetenä. Kaivoon tai vesijohtoverkostoon päässeen pintaveden mukana juomaveteen voi tulla esim. ulostebakteereja jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksiä.
Raskauden aikana tulee seurata yleisiä ja viranomaisohjeita vesihygienian osalta (veden keittäminen, saastuneen veden käyttö ainoastaan pyykinpesuun). Ulostebakteerit sinänsä eivät ole sikiölle vaarallisia. Sikiölle haitallisia mikrobeja ovat listeria ja toksoplasma, joita löytyy maaperästä. Listeria- tai toksplasmatartuntaa juomaveden kautta ei kuitenkaan ole koskaan raportoitu.
 
22.1.2018
Voiko parasetamolia edelleen käyttää raskauden aikana?
Äidin parasetamolin käyttö on viime vuosien aikana noussut otsikkoihin useista syistä. Käyttö on yhdistetty lasten hitaampaan motorisen ja kielen kehitykseen sekä käytösongelmiin, erityisesti ylivilkkauteen. Näihin tutkimuksiin on kuitenkin liittynyt epävarmuustekijöitä, eikä yhteyttä parasetamolin ja lasten kehityksen ongelmiin ole varmistettu.
Uudessa ruotsalaisessa tutkimuksessa jossa arvioitiin lasten kielen kehitystä 2.5 vuoden iässä, todettiin parasetamolin raskauden aikaisen käytön korreloivan hitaampaan kielen kehitykseen tytöillä, mutta pojilla yhteyttä ei todettu. Tämäkään tutkimus ei kuitenkaan riitä vahvistamaan suoraviivaista yhteyttä parasetamolin käytön ja lapsen ongelmien välillä. Lisätutkimusta tarvitaan, ennen kuin yhteyttä voidaan varmistaa.
Toistaiseksi onkin voimassa suositus, että parasetamolia voi edelleen käyttää raskauden aikana selkein aihein, esim. kuumetta alentamaan. Toisin kuin tulehduskipulääkkeitä (esim. ibuprofeeni), parasetamolia voi käyttää myös loppuraskauden aikana. Parasetamolinkin käytölle tulee kuitenkin aina olla selkeä aihe. Annos tulisi olla pienin, joka riittää oireiden hoitoon, ja pidempiaikaisesta käytöstä (yli viikko) kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa. 
 
24.11.2017
Hopeaveden käyttö raskauden ja imetyksen aikana
Hopeavettä ei saa käyttää sisäisesti raskauden eikä imetyksen aikana. Hopea on elimistölle toksinen aine, ja toistuvassa käytössä se voi varastoitua sisäelimiin. Hopea kulkeutuu myös istukan läpi ja voi vaarantaa sikiön kehityksen.
Raskauden aikaista lääkitystä ja muita altistuksia koskeva hyvä perussääntö on: Raskauden aikana ei pidä käyttää muita lääkkeitä kuin sellaisia, joiden käyttö on selkeästi perusteltu äidin sairauden hoidon takia, ja kun lisäksi tiedetään, ettei lääkityksestä koidu sikiölle haittaa.
Hopeaveden sisäisestä käytöstä ei ole tehty tutkimuksia jotka osoittaisivat sen hyötyjä, mutta vakavia terveyshaittoja sen sijaan on kuvattu. Hopeaveden sisäinen käyttö voi vaarantaa sekä äidin että sikiön turvallisuuden.
 
2.10.2017

Kausi-influenssarokote
Influenssarokotteet sisältävät inaktivoituja viruksia tai niiden osia. Influenssaviruksien nopean muuntumisen myötä rokote joudutaan muuttamaan vuosittain.
Kaikille raskaana oleville suositellaan influenssa-rokotetta, ja erityisen tärkeä se on raskaana oleville, joilla on jokin krooninen perussairaus. Inaktiivisten influenssarokotteiden ei ole todettu lisäävän sikiöriskiä, ja rokotetta pidetään turvallisena. Rokotus voidaan antaa missä tahansa raskauden vaiheessa. Raskauden jälkipuolella (kolmannen raskaus kolmanneksen aikana) annetun influenssarokotteen on todettu suojaavan syntynyttä lasta ja pienentävän lapsen mahdollisuutta sairastua influenssavirusinfektioon puolen vuoden ikään saakka.
Rokotteen voi turvallisesti ottaa myös imetyksen aikana.
 
6.4.2017
Äidin lääkeneuvonta, teratologinen tietopalvelu facebookissa
Teratologinen tietopalvelu, äidin lääkeneuvonta, on avannut facebooksivut. Sivuilla julkaistaan ajankohtaista tietoa haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä sekä raskauden suunnitteluvaiheessa että raskauden ja imetyksen aikana. Neuvonta tapahtuu edelleen puhelimitse. Yhteystiedot löytyvät täältä.