Raskaus ja migreeni

Raskaus ja migreenin lääkehoito

 
Migreeni helpottaa usein raskauden edetessä, mutta joillakin se voi myös pahentua. Migreenikohtauksen hoitoon on olemassa useita turvallisia lääkevaihtoehtoja raskauden aikana.
 
 • Migreenikohtauksen ensisijainen lääkehoito on parasetamoli. Parasetamoli on turvallinen kaikissa raskauden vaiheissa kohtauksen hoitoon käytettynä.
 • Tulehduskipulääkkeistä esimerkiksi ibuprofeenia tai diklofenaakkia voi käyttää kohtauksen hoitoon missä tahansa raskauden vaiheessa.
 • Tulehduskipulääkkeiden toistuvaa käyttöä tulee kuitenkin välttää 28 raskausviikolta eteenpäin, koska käyttö voi aiheuttaa muutoksia sikiön verenkiertoon sekä munuaisten toimintaan. 

 

Täsmälääkkeiden käyttö tulisi rajata tilanteisiin, joissa edellä mainitut lääkkeet eivät tehoa. Sumatriptaanista on kertynyt eniten raskauden aikaista kokemusta ilman viitettä erityisistä haitoista. Täsmälääkkeiden raskauden aikaisesta käytöstä kannattaa aina neuvotella oman lääkärin kanssa, vaikka epämuodostuman vaaraa ei ole osoitettu.

Estohoitoa harkitaan jos kohtauksia esiintyy kerran viikossa tai tiheämmin. Estolääkitykseksi raskauden aikana määrätään yleensä ns. beetasalpaaja-ryhmän lääke tai vanhan polven masennuslääkkeistä amitriptyliini tai nortriptyliini.
 
 
Älä käytä näitä:
 
 • Epilepsialääkkeitä ei pidä raskauden aikana käyttää migreenin estohoidossa.
 • Verenpainelääkkeistä reniini-angiotensiinijärjestelmään vaikuttavia lääkkeitä ei saa käyttää raskauden aikana.
 • Ergotamiinivalmisteita ei pidä käyttää raskauden aikana. 
   

 

Imetys ja migreeni

 

 • Parasetamoli on käyttökelpoinen. Myös tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin tai ketoprofeenin, käyttö on turvallista. Nämä lääkkeet erittyvät vain vähäisessä määrin äidinmaitoon.
 • Kodeiinia sisältävien valmisteiden imetyksenaikainen käyttö tulee rajoittaa vain kohtauksen hoitoon. Kodeiini muuttuu elimistössä morfiiniksi, jolla on hengitystä lamaava vaikutus. Toistuva, pidempiaikainen altistuminen voi aiheuttaa imeväiselle vaaran.
 • Täsmälääkkeistä sumatriptaani ja eletriptaani erittyvät maitoon vain vähän, eikä kohtauksen hoitoon käytetty lääke ole este imetykselle

 

 


 

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin arkisin klo 9-12

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)