Raskaus ja merkittävät epämuodostumat

Kaikista elävänä syntyneistä lapsista noin kolmella prosentilla todetaan jokin merkittävä epämuodostuma. Merkittävällä epämuodostumalla tarkoitetaan kehityshäiriötä, joka on niin vaikea, että se aiheuttaa huomattavan toiminnallisen tai kosmeettisen haitan ja vaatii lääkkeellistä tai kirurgista hoitoa. Kaikista merkittävistä epämuodostumista vain noin yhden prosentin arvioidaan aiheutuvan lääkkeistä.

Pienet epämuodostumat ovat sen sijaan tavallisia. Niitä esiintyy 10 – 40 prosentilla kaikista elävänä syntyneistä lapsista. Pienet epämuodostumat eivät aiheuta merkittävää toiminnallista tai kosmeettista haittaa, eikä niitä tarvitse hoitaa. Usein voikin olla vaikeaa määrittää, onko kyseessä pieni ja merkityksetön epämuodostuma, vai normaalin kehityksen vaihtelu.​
 
 

Raskaus ja hermostoputken sulkeutumishäiriö

 
Hermostoputken sulkeutumishäiriöllä tarkoitetaan sikiön kehityksen häiriötä, jossa hermostoputken sulkeutuminen jää vaillinaiseksi. Vaikeimmillaan vaurio voi johtaa jo sikiökaudella tapahtuvan tai viimeistään vastasyntyneen lapsen menehtymiseen (aivottomuus eli anenkefalia, jossa hermostoputken aivot muodostava osa ei sulkeudu).
 
Hermostoputki sulkeutuu 6. raskausviikon loppuun mennessä (4. sikiöviikon loppuun mennessä laskettuna hedelmöityksestä). Jos hermostoputki jää sulkeutumatta kehittyvän selkäytimen alueella, syntyy selkärankahalkio, johon voi liittyä vesipäisyys (hydrokefalia) ja liikunnallisia ongelmia sekä häiriöitä suolen ja rakon toiminnassa.
 
Hermostoputken sulkeutumishäiriö on taustaltaan monitekijäinen. Sen riskiin vaikuttavat sekä perimä että ulkoiset tekijät, kuten jotkut lääkkeet ja yksipuolinen ravinto.
 
Alkuraskauden aikaisen foolihappolisän on todettu vähentävän merkittävästi hermostoputken sulkeutumishäiriön vaaraa.
 

 

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin arkisin klo 9-12

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)