Sterilisaatio

​Suomen lain mukaan sterilisaatio voidaan tehdä yhden tai kahden lääkärin, tai Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valviran) luvalla. Tavallisia syitä sterilisaatioon ovat mm. ≥30 vuoden ikä tai synnyttäneisyys (3 lasta); tällöin yhden lääkärin lupa riittää. Sterilisaatio on tarkoitettu lopulliseksi ehkäisyksi ja päätöksen on oltava perusteellisesti harkittu. Sterilisaatio voidaan suorittaa joko naiselle tai miehelle. Naiselle tehtävät sterilisaatiot tehdään naistentautien yksiköissä. Sterilisaatioon hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Lisäksi varten tarvitaan ST1-lääkärinlausunto. ST1-lausunnon voi saada mm. omalta terveysasemalta, työ- tai opiskelijaterveydenhuollosta tai yksityislääkäriltä.

Sterilisaation voidaan tehdä kohdun tähystyksessä ns. Essure –menetelmällä, vatsaontelon tähystyksessä tai avoleikkauksessa esim. keisarileikkauksen yhteydessä.

Sterilisaatio kohdun tähystyksessä

 

Sterilisaatio kohdun tähystyksessä tehdään asettamalla molempiin munanjohtimiin pieni mikroimplantti, Essure. Tämä mikroimplantti on valmistettu materiaalista, joka aiheuttaa arpikasvun, joka tukkii munanjohtimen noin kolmen kuukauden kuluessa pysyvästi. Sterilisaatio Essure -menetelmällä tehdään polikliniisesti. Se on toimenpiteenä nopea. Sen jälkeen ei tarvita sairauslomaa ja kotiutua voi ilman hakijaa, koska nukutusta ei tarvita.

 

Sterilisaatio vatsaontelon tähystyksessä tai avoleikkauksena

 

Tähystyksellä tehtävässä toimenpiteessä munatorvet suljetaan asettamalla niihin puristimet tähystysputken kautta. Vatsaontelon tähystyksessä tehtävä sterilisaatio tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä nukutuksessa leikkaussalissa. Kotiin pääsee tavallisesti samana iltana ja sairaslomaa kirjoitetaan noin 3 vuorokautta.
 
Sterilisaatioista valtaosa tehdään nykyisin tähystyksessä. Mikäli sterilisaatio ei tähystysputken kautta onnistu, toimenpide tehdään samassa nukutuksessa avoleikkauksena. Avoleikkaus valitaan myös, mikäli sterilisaatio tehdään heti synnytyksen jälkeen. Avoleikkauksessa munatorvet sidotaan ja katkaistaan.
 
HUS:ssa sterilisaatioita naisille tehdään kaikissa naistentautien yksiköissä.