Synnytyskipu


Synnytys on prosessi, jossa ei ole oikopolkuja. Tavoitteena ei ole täysin kivuton synnytys, vaan se, että synnyttäjä kokee olonsa turvalliseksi. Kivun tehtävänä on herkistää mieli kehon viesteille ja kertoa synnytyksen edistymisestä. Sietämättömältä tuntuvaa kipua kannattaa lievittää / lääkitä. Jokainen kokee kivun omalla tavallaan; oikeaa tai väärää ei ole.


KIVUNLIEVITYSMENETELMÄT

Synnytyskivun hoidossa otetaan huomioon synnyttäjän yksilölliset toiveet ja tarpeet, hyödyntäen hoidollista ja lääketieteellistä osaamista.

Avautumisvaiheessa on suositeltavaa liikkua ja olemaan pystyasennossa. Jokaisessa synnytyssalissa keinutuoli; lisäksi käytettävissä on synnytysjakkara, seisomatuki, terapiapalloja ja jumppamattoja.
Avautumisvaiheen kipua voi lisäksi lievittää hieronnalla, suihkulla, synnytysammeessa, lämpöhauteilla ja jyväpusseilla, aquarakkuloilla, ilokaasulla, tietyillä kipulääkkeillä, kohdunkaulan paikallispuudutuksella (paracervikaalipuudutus) sekä epiduraali- ja spinaalipuudutuksella.

Ponnistusvaiheessa  välilihaa voidaan hautoa öljyllä tai lämpöpakkauksella. Emättimen kautta voidaan laittaa pudendaali- eli häpyhermon puudutus.

HIERONTA
Rauhallinen kosketus auttaa rentoutumaan ja voimakas hieronta / painelu (ristiselkä, pakarat) lievittää kipua.

TNS (= transkutaaninen hermostimulaatio)
Menetelmässä ihon kosketushermopäätteitä ärsytetään sähköisesti, jolloin ärsykkeet estävät kipuärsykkeiden etenemisen selkäytimestä aivoihin. Osastollemme on hankittu loppuvuonna 2010 kaksi laitetta, ja tuoreeltaan käyttökokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä synnytyskivun hoidossa.

VESI
Lämmin vesi rentouttaa ja rauhoittaa. Ammeessa vesi kannattelee kehoa ja auttaa parhaalta tuntuvan asennon löytämisessä.

LÄMPÖHAUDE
Synnytysosastolla on käytössä lämmitettäviä kaura- ja geelihauteita. Nämä toimivat tehokkaasti ristiselässä ja alavatsalla.

AQUARAKKULAT
Rakkulat laitetaan ruiskuttamalla ohuella neulalla ihoon steriiliä vettä. Niitä voi laittaa selkään, vatsaan tai reisiin. Rakkuloiden laittaminen muistuttaa kovaa ampiaisen pistoa, joka muuttuu n. 30 sekunnin kuluessa lämmön tunteeksi ja kipua lievittävä vaikutus alkaa. Aquarakkuloita voi laittaa missä tahansa synnytyksen vaiheessa.

TERAPIAPALLO
Pallon päällä istuminen rentouttaa ristiselän ja lantionpohjan lihaksia. Pallon päällä synnyttäjä voi keinutella tuntemustensa mukaan.

PYSTYASENTO
Liikkeellä olo edistää synnytystä. Liikkuminen parantaa verenkiertoa, mikä lievittää kivuntuntemuksia.