Omat potilastiedot

Omia potilaskertomustietoja voi tarkastella Omakannan kautta. Ennen kevättä 2015 tallennetut tiedot eivät näy Omakannassa, joten niistä voi pyytää kopiot sähköisellä tai paperisella lomakkeella. Katso ohjeet tarkemmin alla.

Toisen puolesta tietojen pyytäminen tapahtuu aina paperisella lomakkeella ja mukaan liitetään valtakirja tai muu laillinen dokumentti, josta selviää pyytäjän oikeus tietojen saamiseen. Jos kyseessä on lapsen yhteishuoltajuus ja jos lapsen väestörekisterin mukainen kotiosoite ei ole sama kuin tietoja pyytävällä huoltajalla, tulee kopiopyyntölomakkeen liitteenä toimittaa myös kopio tuomioistuimen yhteishuoltajuuspäätöksestä tai yhteishuoltajuussopimuksesta. Muussa tapauksessa tiedot toimitetaan lapsen väestörekisterin mukaiseen kotiosoitteeseen lapsen nimellä osoitettuna.

Röntgenkuvat tilataan HUS-Kuvantamisen
omalla lomakkeella.
 

Omat potilastiedot Omakannan kautta (aineisto alkaen kevät 2015)

 
Täysi-ikäinen potilas voi katsoa omat potilastietonsa internetistä Omakanta-portaalin kautta, jonne voi kirjautua joko henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Tarkemmat ohjeet löytyvät Kelan Omakanta-sivustolta.
 
HUS:n potilastiedot (käyntien tekstit, diagnoosit, toimenpiteet, riskitiedot, lääkitystiedot ja reseptit) on tallennettu Omakanta-palveluun seuraavasti:
 
  • Länsi-Uudenmaan ja Lohjan sairaanhoitoalueiden tiedot helmikuusta 4.2.2015 alkaen
  • Hyvinkään ja Porvoon sairaanhoitoalueiden tiedot 11.2.2015 alkaen
  • HYKS-sairaanhoitoalueen tiedot 14.4.2015 alkaen


Omakannasta voi siis katsoa HUS:n potilaskertomustietoja, jotka ovat muodostuneet vuoden 2015 keväästä alkaen. Lisäksi Kuvantamisen tutkimuspyynnöt ja lausunnot ovat alkaneet siirtyä Omakanta-palveluun vaiheittain toukokuusta 2015 alkaen. Myös laboratoriotutkimuksia on mahdollista katsoa Omakannasta. Vanhempia tietoja ei voida takautuvasti lisätä Omakantaan. Tutkimuslausuntojen osalta HUS:ssa on tehty seuraava päätös: ne alkavat näkyä Omakannan kautta vasta kahden viikon kuluttua tutkimuksen valmistumisesta. Näin siksi, että HUS:n ammattihenkilö ehtii ottaa potilaaseen yhteyden ja keskustella ensin tutkimustuloksista potilaan kanssa.

 

Vuoden 2015 kevättä vanhemmat tiedot

 

Sähköiset potilastietopyynnöt


Jos potilas tarvitsee omia potilastietojaan 14.4.2015 tai sitä aikaisemmalta ajalta esim. viranomaisia, vakuutusyhtiötä, yksityislääkäriä tai henkilökohtaista käyttöä varten, voi potilaskertomustiedoista pyytää kopiot sähköisesti.  Sähköistä pyyntöä varten tulee rekisteröityä Kansalaisen asiointitilin käyttäjäksi verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköiselle henkilökortilla osoitteessa: https://asiointitili.suomi.fi/.

Kansalaisen asiointitilin käyttäjäksi rekisteröitymisen jälkeen täytetään sähköinen potilastietopyyntö, joka lähetetään HUS:n arkistoon käsiteltäväksi. Sähköinen tietopyyntö on ollut käytössä loppuvuodesta 2016 alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa lomakkeesta on käytössä suomenkielinen versio.

 

Paperiset potilastietopyynnöt

 
Potilaskertomustiedot voidaan tilata myös paperisella lomakkeella. Lomake täytyy tulostaa, täyttää ja postittaa sen alalaidassa olevien ohjeiden mukaisesti ko. sairaalan arkistoon. Vaihtoehtoisesti potilas voi laatia vapaamuotoisen kirjeen, josta käy ilmi lomakkeessa vaaditut tiedot.  Potilaskertomustietojen tulostettava kopiopyyntölomake (pdf).