Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 18.1.2024 08.59

Uuden sukupolven rytmihäiriötahdistimien asennukset aloitettu HUSissa

Asiasanat:
  • sydämentahdistimet
  • rytmihäiriötahdistimet
  • rytmihäiriöt

Suomen ensimmäiset ekstravaskulaariset rytmihäiriötahdistimet (EV-ICD) on asennettu HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksessa. Suomessa uuden sukupolven rytmihäiriötahdistimia asennetaan toistaiseksi ainoastaan HUSissa, jossa voidaan hoitaa myös muualta Suomesta tulevia potilaita. Uudenlaisia rytmihäiriötahdistimia on asennettu maailmanlaajuisestikin vasta muutamia satoja.

Puistosairaala_leikkausosasto2.jpg

HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksen potilaille on alettu asentaa uudenlaisia rytmihäiriötahdistimia, joita on koko maailmassakin vasta muutamilla sadoilla potilailla.

Rytmihäiriötahdistimia käytetään henkeä uhkaavien kammioperäisten sydämen rytmihäiriöiden hoitoon. Uuden sukupolven rytmihäiriötahdistin yhdistää perinteisen suonensisäisen ja uudemman ihonalaisen rytmihäiriötahdistimisen hyvät puolet.

EV-ICD asennetaan kokonaan verisuoniston ja sydämen ulkopuolelle. Johto tunneloidaan rintalastan alle lähelle sydäntä. Asennustavalla vältetään monet perinteiseen rytmihäiriötahdistimeen liittyvät myöhäisongelmat, kuten laskimon tukkeutuminen ja verivälitteiset tahdistininfektiot. Ihonalaiseen rytmihäiriötahdistimeen verrattuna EV-ICD on monipuolisempi, pitempikestoisempi ja pienikokoisempi. Laitteen oletettu käyttöikä on yli 10 vuotta ja sitä seurataan kontrollikäynneillä tahdistinpoliklinikalla sekä automaattisen etäseurannan avulla.

Laite hoitaa automaattisesti henkeä uhkaavan rytmihäiriön käyttämällä ylitahdistushoitoa tai antamalla defibrillaation eli sähköiskun sydämen ollessa kammiovärinässä. Äkillisten sydämen rytmin taukojen yhteydessä laite tahdistaa sydäntä, millä turvataan riittävä syke.

Sopivat potilaat valitaan tarkasti

Rytmihäiriötahdistimia asennetaan HUSissa vuosittain yhteensä yli 100 potilaalle. Uudenlaisia EV-ICD-laitteita on tarkoitus asentaa tarpeen mukaan, sillä ihan kaikille ne eivät sovellu.

”Runsasta tahdistusta tarvitsevat potilaat saavat perinteisen laitteen ja vasemman kammion supistuksen epätahtisuudesta kärsivät puolestaan vajaatoimintatahdistimen. Jos oletetaan, että myöhemmin potilas tarvitsee avosydänleikkauksen, valitaan laite, jossa on suonensisäinen johto”, kertoo kardiologian apulaisylilääkäri Jarkko Karvonen HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

”Nyt meillä on useita hyviä rytmihäiriötahdistinvaihtoehtoja, joista voidaan valita jokaiselle parhaiten sopiva. On hienoa, että potilaamme pääsevät hyötymään uudesta tekniikasta ensimmäisten joukossa”, sanoo Karvonen.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.