Tehohoidossa laatua ja potilasturvallisuutta on kehitetty myös koronavuosina
Asiasanat:Laatu ja potilasturvallisuus on vakavasti sairaiden tehohoitopotilaiden hoidossa jatkuvasti läsnä.
”Laaduntarkkailua tekevät osastolla vastuuhoitajat. Henkilökuntamme osallistuu vahvasti kehittämiseen ja tuo esiin kehittämiskohteita. Potilasturvallisuuskulttuuri on osa päivittäistä työtä”, Siltasairaalan teho- ja tehovalvontaosaston D/E-moduulin apulaisosastonhoitaja Mikko Nieminen kuvaa.
Työ on jatkunut suunnitellusti myös murrosaikoina, vaikka taustalla on ollut isoja muutoksia, kuten tehohoitoa kuormittanut koronapandemia ja Siltasairaalaan muutto. D/E-moduulin edeltäjä Meilahden teho-osasto voittikin viimeisimmän HUSin laatu- ja potilasturvallisuuskilpailun.
Siltasairaalan teho-osastolla hoidetaan kaikkien erikoisalojen tehohoitoa tarvitsevia aikuispotilaita, palovammapotilaita lukuun ottamatta.
”Nyt kehitämme asioita eteenpäin yhteisenä Siltasairaalan tehoalueena eikä enää neljänä erillisenä osastona.”
Lääkeskannauksen tehokampanja tuotti tulosta
Osastolla seurataan strukturoidusti laatumittareita, kuten käsihygienian toteutumista, painevaurioiden esiintyvyyttä ja kivun arvioinnin toteutumista.
Lääkkeiden kaksoistarkastus skannauksella parani tehokampanjan avulla. Tunnistekoodeja käyttämällä voidaan varmistaa, että oikea potilas saa oikeat lääkkeet oikeaan aikaan.
”Huomasimme Apotista, että skannaus toteutui 84 prosentissa lääkkeiden annosta. Opetushoitajat ja apulaisosastonhoitajat alkoivat tarkkailla tilannetta tehostetusti. Skannauksesta muistuteltiin työntekijöitämme ja selvitettiin mahdolliset ongelmat saman tien. Nyt siitä on tullut rutiinia ja tuoreimmat skannausluvut olivat 89 prosenttia”, Nieminen kertoo.
Skannauksia kertyy D/E-moduulissa noin 9 900 kappaletta kuukaudessa.
Laatumittarit esiin myös läheisille
Painevaurioiden esiintyvyyttä seurataan kuukausittain. Vastuualueen hoitajat tarkistavat kaikki potilaat painevaurioiden varalta ja painevaurioiden kirjaamisen.
“Seurannan perusteella on kiinnitetty huomiota esimerkiksi lääkinnällisten laitteiden aiheuttamien painevaurioiden ehkäisyyn”, Nieminen kertoo.
Potilaan kipua arvioidaan säännöllisesti.
”Tässä on noussut kehitysehdotuksia siitä, miten kivunhoidon arvioinnin ja toteutumisen kirjaaminen olisi helpompaa. Kivunhoidon uudelleenarvioinnista voisi tulla potilastietojärjestelmästä heräte”, Nieminen kertoo esimerkkinä.
Käsihuuhteen käytön havainnointi on nostanut esiin, että potilasalueella käsihuuhteen käyttö toteutuu mallikkaasti.
”Suunnitteilla on tuoda laatumittarit esiin infonäytöille, jossa ne ovat myös potilaiden omaisten nähtävillä ja tuovat toimintamme läpinäkyväksi.”
Teksti: Maria van der Meer
Kuvat: Eveliina Lokka
Husari 3/2023