Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 30.9.2022 13.13

Simulaatio valmistaa hätätilanteisiin

Asiasanat:

Simulaatiokoulutus opettaa yhteistyö- ja kommunikaatiotaitoja sekä parantaa potilasturvallisuutta. Simulaatiokoulutuksen tarve kasvaa HUSissa jatkuvasti.

Simulaatioharjoittelua

Simulaatiokeskuksen sairaanhoitajataustaiset kouluttajat harjoittelevat elvytystilanteen hoitoa. Vasemmalta koulutussuunnittelija, tehohoitaja Taru Tervala, koulutussuunnittelija Milla Pinonummi, suunnittelija Niina Lempinen ja koulutussuunnittelija Harri Lempinen.

”Anne, onko kaikki kunnossa?”

”Anne ei hengitä, tulkaa auttamaan! Elvytys!”

Simulaatioharjoittelua
Simulaatio alkaa, kun sairaanhoitaja havaitsee potilaan voinnin heikentyneen. Suunnittelija Niina Lempinen tarkastaa potilaan tilanteen.

Potilas menee vuodeosastolla yhtäkkiä elottomaksi. Sairaanhoitaja huomaa tilanteen, aloittaa paineluelvytyksen ja hälyttää apua. Kyseessä on harjoittelu Simulaatiokeskuksen tiloissa Meilahdessa.

HUS Simulaatiokeskus on vuoden alusta hallinnoinut simulaatiotoiminnan tiloja ja laitteita koko HUSin alueella.

”Simulaatiokoulutusta järjestetään paljon eri puolilla HUSia. Esimerkiksi Töölön traumasimulaatiolla on pitkä historia. Laitteistoa myös kuljetetaan sairaaloista toiseen”, HUS Simulaatiokeskuksen johtaja, ylilääkäri Sinikka Münte kertoo.

HUSissa on laaja sairaanhoitajista, kätilöistä ja lääkäreistä koostuva simulaatiokouluttajien verkosto. Yksistään Leikkaussalit, teho- ja kivunhoidon tulosyksikössä heitä on noin 80.

”Simulaatiokoulutus on turvallinen tapa valmistautua hätätilanteissa toimimiseen. Oppimiskäyrä nousee nopeasti korkealle harjoituksessa, jossa toistoja voi tehdä loputtomasti toisin kuin potilaiden kanssa. Kokeneemmille simulaatiot opettavat muun muassa kommunikaation parantamista ja johtamistaitoja”, Münte kertoo.

Harjoittelua turvallisessa ympäristössä

“Irti potilaasta!”

Simulaatioharjoittelua
Tiimi rientää paikalle. Paineluvuorossa koulutussuunnittelija, tehohoitaja Taru Tervala. Koulutussuunnittelija Milla Pinonummi antaa happea simulaatiopotilaalle.

Potilaalla on kammiovärinä. Tiimi jatkaa vuoroaan vaihtaen paineluelvytystä, antaa happea ja käyttöön otetaan sydäniskuri.

Elvytyksen lisäksi koulutuksissa harjoitellaan esimerkiksi synnytyksen tai leikkaussalin hätätilanteita. Simulaatiolla on pystytty valmistautumaan myös Siltasairaalaan muuttoon ja toimintakulttuurin muutokseen.

”Simulaattorinuket hengittävät, puhuvat, räpyttelevät silmiään ja muistuttavat paljon ihmistä. Harjoittelu on nykyään hyvin todentuntuista ja kaikki hätätilanteessa nousevat tunteet – paniikki, pelko, häpeä – tulevat esiin yhteistyön lisäksi”, Münte kuvailee.

“Tärkeintä koulutuksessa on luottamuksellinen loppukeskustelu, jossa tilanne käydään läpi turvallisessa ilmapiirissä.”

Koulutettavat ovat palautteen perusteella erittäin tyytyväisiä ja simulaatiokoulutuksesta saadaan ideoita oman työn kehittämiseen.

Kädentaitoja ja virtuaaliteknologiaa

”30 sekuntia seuraavaan rytmintarkistukseen. Lääkkeet ovat valmiina”.

Vuoden 2023 alussa avattavan Siltasairaalan simulaatiotiloihin tulee myös taitopajatila, jossa voidaan harjoitella kädentaitoja ja käsi–silmä -koordinaatiota, kuten intubaatioita. Skopiasimulaattorilla harjoitellaan tähystysleikkauksia.

”Virtuaaliteknologiaa hyödynnetään tulevaisuudessa yhä enemmän kädentaitojen harjoittelussa. On tärkeää, että pysymme HUSissa mukana teknisessä kehityksessä”, Münte painottaa.

”Olennaista on myös se, että simulaatiokoulutus nähdään tärkeänä osana terveydenhuollon ammattilaisten kouluttautumista.”

Esimerkiksi osallistumisten peruminen viime hetkellä vaikuttaa koko koulutukseen osallistuvan moniammatillisen tiimin oppimiseen. Jokaisella on oma tärkeä roolinsa.

Koulutussuunnittelija Leila Saari
Koulutussuunnittelija, elvytyskoordinaattori Leila Saari on suunnitellut simulaatiotilanteen ja ohjaa laitteita ohjaamosta. Hänellä on simulaatiokouluttamisesta jo kahdenkymmenen vuoden kokemus.

“Nyt on hyvä syke!”

Simulaatiopotilaan rytmi palautuu ja elvytys on ohi. Lopuksi siirrytään kouluttajan johdolla tärkeimpään osioon, debriefing-keskusteluun.

Simulaatiokeskus lukuina  

  • Toimintaa 10 sairaalassa (Meilahti, Töölö, Naistenklinikka, Uusi lastensairaala, Peijas, Jorvi, Hyvinkää, Lohja, Malmi, Porvoo) 
  • Yli miljoonan euron arvosta simulaatiolaitteistoa 
  • 500 m2 simulaatiotiloja 
  • Yli 200 koulutusta vuonna 2021 
  • Yleisimmät kouluarvosanat koulutuksista 9 ja 10

Teksti: Maria van der Meer
Kuvat: Matti Snellman

Husari 3/2022

HUS Simulaatiokeskuksen esittelyvideo

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.