Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 25.10.2022 09.01

Psykologin uramahdollisuudet erikoissairaanhoidossa kehittyvät koko uran ajan

Asiasanat:
  • uratarina

Psykologi Riitta Paartola on työskennellyt HUSissa lasten parissa parikymmentä vuotta, aina harjoittelujaksostaan lähtien. Työyhteisö ja työn sisältö ovat muovautuneet matkan varrella, mutta halu auttaa lapsia on säilynyt. Mitkä asiat ovat tehneet psykologin urasta HUSissa mielekkään?

HUSin psykologi istuu pöydän ääressä ja hymyilee

Riitta on tyytyväinen uravalintaansa, jossa hän pystyy vaikuttamaan lasten koko edessä olevaan elämään myönteisesti. 

“Motivaationi lastenpsykologiaan on säilynyt samana uran alusta saakka. Lapsilla on elämä edessä - aina kun psykologina voin vaikuttaa sen suuntaan myönteisesti, voi uravalintaansa olla hyvin tyytyväinen.  

Lastenpsykologina olen ajoittain tulkkina lapsen ja vanhempien välillä. Työni parhaita hetkiä ovat ne, kun yhdessä oivallamme asioita. Asiantuntemukseni avulla voin auttaa vanhempia ymmärtämään, mihin lapsen käyttäytymismalli tai mieliala voi liittyä ja kuinka jatkossa voisimme toimia parhaalla mahdollisella tavalla. 

Erikoissairaanhoidossa psykologi ratkoo lapsen pulmia moniammatillisessa tiimissä 

Täällä erikoissairaanhoidossa HUSin lastenpsykiatrialla lapsen pulmia ratkotaan moniammatillisessa tiimissä. Välillä lapsen tilannetta kartoitetaan psykologin tutkimusten avulla, jonka avulla saadaan ymmärrystä ja lisää tietoa lapsen kokonaistilanteesta. Tutkimusten tarkoituksena on myös pohtia millaista tukea tai hoitoa lapsi jatkossa voi tarvita. Tällöin yhteinen keskustelu moniammatillisessa tiimissä on tärkeää. 

Yhteistyö on tärkeää myös esimerkiksi koulun suuntaan, jotta lapsen tilanne osataan huomioida myös kouluarjessa. 

Psykologin työnkuva kehittyy jatkuvasti työuran aikana 

Olen urallani oikein mieluisassa tilanteessa, sillä olen jo päässyt toteuttamaan useita urahaaveitani esihenkilöni tuella. Olen saanut osallistua täydennyskoulutuksiin, ryhmäohjaajan koulutuksiin ja uusimpana kouluttautua autismikirjon häiriöiden tunnistamiseen liittyvän havainnointimenetelmän käyttöön, johon meneekin nyt viidesosa työviikostani. 

Painopiste on siirtynyt tutkimuksellisesta työstä kohti hoidollista puolta luontevasti uran edetessä ja kokemuksen karttuessa. Lisäksi toimin mentoroivassa ja konsultoivassa roolissa nuoremmille kollegoille ja harjoittelijoille. Työnkuvani on siis muovautunut jatkuvasti kokemustani ja kiinnostuksenkohteitani vastaavaksi. 

Työajan kevennys ja etätyöpäivät tuovat joustoa työarkeen 

Vaikka työtä tekeekin sydämestään, työn ja vapaa-ajan tasapaino on tärkeää. Ehdotin esihenkilölleni 90-prosenttisen työajan mallia, jossa olen joka toinen perjantai vapaalla. Ajatus otettiin hyvin vastaan, ja se onkin edistänyt jaksamistani ja lisännyt aikaani muulle elämälle.  

Lisäksi järjestelen kalenteriini noin kerran viikossa etätyöpäivän. Vaikka teenkin vastaanottotyötä ja tapaan mielelläni ihmisiä kasvotusten, etätyöpäivä tuo arkeen joustoa ja jaksamista. Tuolloin hoituu hyvin Teams-välitteiset tapaamiset, puhelut ja kirjalliset työt.  

Työyhteisö kantaa 

Parikymmentä vuotta kestäneen HUS-urani aikana olen ollut monessa eri työyhteisössä HUSin sisällä, ja lämpimimmät muistoni liittyvät aina työyhteisöön. Kun loman jälkeen palaa mielellään töihin ja iloitsee työkavereiden jälleennäkemisestä, tietää olevansa oikeassa paikassa.” 

 

Lue lisää uratarinoita

Töihin HUSiin erityistyöntekijäksi

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.