Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 4.12.2023 09.14

Lääkehoidon aiheuttamat kuolemat HUSissa harvinaisia

Asiasanat:
  • lääketieteellinen tutkimus
  • Diagnostiikkakeskuksen tieteellinen tutkimus
  • Diagnostiikkakeskus

Potilaat saavat HUSissa luotettavaa lääkehoitoa: vaikka lääkkeet ovat yhä tehokkaampia HUSin potilaiden lääkekuolemat eivät ole lisääntyneet.

Hoitaja lääkehyllyn edessä

Lääkehoitoa suunniteltaessa arvioidaan, mistä lääkkeestä on eniten hyötyä ja vähiten haittavaikutuksia. Kuva: Mikko Hinkkanen, HUS. 

Yliopistosairaaloissa hoidetaan vaikeimmin sairaita potilaita, joilla on usein myös hyvin raskaita ja kuormittavia lääkehoitoja. Lääkkeiden haittavaikutukset voivat olla vakavimmillaan huonokuntoisilla, iäkkäillä ja samanaikaisesti useita eri lääkkeitä saavilla jopa henkeä uhkaavia.

HUSissa menehtyneiden potilaiden lääkkeisiin liittyvät kuolinsyyt tutkittiin ja luokiteltiin kansainvälisen luokituksen mukaan nyt kolmannen kerran. Vastikään Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology -tiedelehdessä julkaistu selvitys käsittelee vuoden 2019 lääkekuolemia. 

HUSin alueella hoidettiin vuonna 2019 lähes 600 000 potilasta ja tarkastelluissa sairaaloissa kuoli 1236 potilasta, joista 65 potilaan kuolema eli 5,3 prosenttia osoittautui varmasti tai lähes varmasti lääkityksen aiheuttamiksi. Kaikista hoidetuista potilaista lääkekuolemien osuus on 0,011 prosenttia.

”Tulos on kansainvälisessä vertailussa erinomainen. Sairaalassa menehtyneiden potilaiden lääkekuolemien määrä on pysynyt vuodesta 2000 suunnilleen samalla tasolla. Tästä vähemmäksi lääkkeiden aiheuttamia kuolemia on vaikea enää saada”, sanoo osastonylilääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto HUS Apteekista ja HUS Kliinisen farmakologian yksiköstä.

Sairaalan lääkekuolemista puolet eli 34 johtui sytostaattihoidon seurauksena syntyneestä neutropeniasta, jossa vähentynyt leukosyyttien määrä aiheutti vaikean bakteeritulehduksen. Lääkekuolemista 24 oli puolestaan seurausta veren hyytymistä estävistä antitrombooteista, jotka aiheuttivat verenvuotoja. Lisäksi mukana oli 3 antibiooteista ja yksi tulehduskipulääkkeistä johtunutta kuolemantapausta. 

”Lääkkeet ovat aiempaa tehokkaampia, mutta lääkekuolemien määrä ei ole lisääntynyt. Kaikki haittavaikutukset eivät kuitenkaan ole vältettävissä, sillä vakavissa sairauksissa, kuten syöpien hoidossa, ei aina ole vaihtoehtoja”, kertoo professori Janne Backman HUSin Kliinisen farmakologian yksiköstä. 

Lääkkeiden valinta ja annokset suunnitellaan usein yksilöllisesti

Lääkehoitoa suunniteltaessa arvioidaan, mistä lääkkeestä on eniten hyötyä ja vähiten haittavaikutuksia. Kaikilla vaikuttavilla lääkkeillä voi olla haittavaikutuksia, jotka ovat useimmiten vähäisiä. 

Lääkkeisiin liittyvät potilaskuolemat ovat harvinaisia, ja ne vaihtelevat suuresti eri sairaaloissa ja myös maittain. Toisin kuin monissa muissa maissa, varjoaineet ja insuliini eivät aiheuttaneet HUSissa lääkekuolemia lainkaan ja tulehduskipulääkkeiden aiheuttamia kuolemia oli yksi.

”Näitä lääkkeitä osataan jo säätää yksilöllisemmin potilaan kokonaistilanteen tai muun lääkityksen mukaan. Joissain tapauksissa lääke on vaihdettava toiseen”, Janne Backman sanoo. 

HUSissa tapahtuvia lääkekuolemia on tutkittu vuodesta 2000 lähtien, jolloin HYKSin sairaaloissa oli 75 lääkekuolemaa eli 5 prosenttia menehtyneistä. Vuonna 2012 oli 52 lääkekuolematapausta, joka on kolme prosenttia kuolleista. Eri vuosien luvut eivät ole suoraan toisiinsa verrannollisia, sillä hoidettavat potilaat ovat vuosi vuodelta keski-iältään yhä vanhempia ja lisäksi HUSiin on siirtynyt hoidettavaksi uusia potilasryhmiä.

Tutkimusartikkeli: Drug-related deaths in a university hospital: Comparison to previous decades                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.